nieuws

18 juli 2019VVT Nieuws

Loopt uw gemeente al warm voor een lokale hittegids?

Het Rode kruis roept gemeenten op om zich voor te bereiden op klimaatproblemen. Vooral in meer stedelijk gebied kan de temperatuur tegenwoordig steviger en langduriger oplopen. Dit vormt een serieus risico voor de meer kwetsbare mensen. Het Rode Kruis klimaatcentrum heeft daarvoor een ‘hittegolf-gids voor steden’ gepubliceerd.

“In een lokaal hitteplan spreken de gemeente en andere lokale partijen af wie wat doet bij perioden van hitte. De focus ligt daarbij op kwetsbare mensen zoals ouderen en chronisch zieken. Zo weten verzorgers, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties beter wat hun verantwoordelijkheden zijn en hoe ze gezondheidsproblemen kunnen voorkomen.”

Zorgorganisaties zijn verantwoordelijk voor hun eigen cliënten en personeel, maar kunnen ook een functie bieden aan hun omgeving. Bijvoorbeeld door extra alert te zijn op problemen in thuissituaties (voorlichting en vinger aan de pols) of een vluchtplaats te bieden met koele ruimten in hun wijk.
Andersom kunnen gemeenten veel doen aan de lokale inrichting om hitte-plaatsen te voorkomen en om een goed samenhangend actieplan te maken.

Zie het bericht van het Rode Kruis, waar de ‘hittegolfgids voor steden’ te downloaden is.

Kijk ook op de ActiZ-site voor meer hitte-informatie en meer over duurzaamheid.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0407-001

Laatste nieuws