nieuws

12 december 2018

Sandra Cuijpers (Volckaert): “Wij zeggen hier: alles is therapie”

Sandra Cuijpers is hbo-verpleegkundige bij Volckaert, een organisatie die op vijf locaties in Dongen en Oosterhout ouderenzorg biedt. In augustus van dit jaar werd een speciale afdeling voor Eerstelijnsverblijf (ELV) geopend op de locatie Buurstede 17. Deze afdeling is begonnen met acht bedden, maar het worden er uiteindelijk zestien. Daarnaast heeft Volckaert nog een wisselend aantal ELV-bedden verspreid over de locaties. 

Groeiende behoefte aan Eerstelijnsverblijf

“Wij merken duidelijk dat de vraag naar Eerstelijnsverblijf-bedden de laatste tijd sterk toeneemt, er is duidelijk veel behoefte aan. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. 

Wat je regelmatig ziet is dat een valpartij niet ernstig genoeg is voor een ziekenhuisopname, maar zelfstandig wonen plotseling wel een probleem is. Omdat iemand bijvoorbeeld niet meer zelfstandig naar het toilet kan en geen mantelzorger heeft die de hele dag kan helpen. Ook de thuiszorg kan deze ongeplande zorg niet regelen. Opname in een Eerstelijnsverblijf biedt dan uitkomst. Evenals in situaties waarin een mantelzorger tijdelijk uitvalt en de zieke voor wie hij of zij zorgt, niet alleen kan blijven. Zo zien we regelmatig mensen met dementie die na het tijdelijk uitvallen van de mantelzorger plotseling alleen komen te zitten. Bij Volckaert hebben we daarom al meerdere keren een ELV-bed geregeld op een van onze besloten afdelingen. 

“Eerstelijnsverblijf biedt meer uitdaging”

De kernvraag is altijd: wat is nodig om mensen weer naar huis te laten keren en hoe kunnen we mensen daarin stimuleren? Vaak doet een fysiotherapeut therapeutische oefeningen met mensen en zetten wij die voort op de afdeling, zoals een klein stukje lopen met de rollator. Wij zeggen hier: alles is therapie. Is iemand in staat om mee de tafel te dekken, dan stimuleren we dat. Het zit hem juist in dit soort kleinere oefeningen. 

De zorg wordt wel steeds complexer nu mensen langer thuis wonen. Bij een ELV-opname hebben mensen vaak al meerdere fysieke en cognitieve problemen en dan is het soms moeilijker om hen goed te stimuleren. Maar ik vind dat niet erg, het werk wordt er alleen maar interessanter door en biedt zo meer uitdaging. Dat past bij mij, ik wil me graag verder ontwikkelen. 

ZorgbedMB-app als coördinatiepunt voor ELV

Volckaert is een hele fijne organisatie die meegaat in ontwikkelingen. De uitbreiding met ELV-bedden is er daar een van, niet alleen bij ons. Met andere zorgorganisaties in de regio, de huisartsen en het ziekenhuis hebben we nu een speciale app ontwikkeld voor Eerstelijnsverblijf. Na het beantwoorden van een aantal triage-vragen laat die zien bij welke organisatie een ELV-bed vrij is. Met name voor de huisarts, die vaak mensen naar Eerstelijnsverblijf verwijst, is dat heel praktisch. Die kan via de app indien nodig ook een geriater van het ziekenhuis of arts ouderengeneeskunde raadplegen, en hoeft dus niet alle zorgorganisaties af te bellen. Voorheen was dat zeker buiten kantooruren behoorlijk lastig. Overigens laat de app ook goed zien hoe groot de vraag naar ELV-bedden is: vorige week was er een moment dat er geen enkel ELV-bed meer vrij was, al wisselt het snel. 

Ik denk dat de groei van ELV-bedden helpt om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Soms kunnen mensen niet meer terug naar huis en helpen wij bij het zoeken naar andere oplossingen. Maar als het wel verantwoord en veilig is, gaan mensen na een verblijf weer naar huis. Dat is toch wat de meeste mensen willen en ik vind het fijn dat we daar als team aan kunnen bijdragen.”

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie