nieuws

12 december 2018

Anja van Velzen (HilverZorg): “Het is zo fijn als mensen na een verblijf weer naar huis kunnen”

Anja van Velzen is verzorgende IG bij HilverZorg in Hilversum, waar ze wordt opgeleid tot verpleegkundige. De organisatie biedt onder andere thuiszorg en heeft verschillende locaties voor wonen, met enkele bedden voor kortdurend verblijf. Op 1 januari werd bovendien een nieuwe locatie voor Eerstelijnsverblijf (ELV) geopend: HilverZorg Tijdelijk Thuis. 

“Eerstelijnsverblijf krijgt steeds meer bekendheid en dat is een goede ontwikkeling. Wat ik zo mooi vind aan ELV, is dat we in veel gevallen langdurige opnames kunnen voorkomen. Mensen komen hier bijvoorbeeld om te herstellen na een val of operatie. Het is zo fijn als ze daarna weer naar huis kunnen. 

Doen waar ik al lang over dacht

In mijn jeugd leek de zorg mij al een bijzonder mooi beroep en deed ik vaker vakantiewerk in de zorg. Ik ben lang fulltime moeder geweest van mijn vier kinderen. Maar op mijn 49ste wilde ik weer aan de slag. Zo kwam ik bij HilverZorg terecht. In 2013 heb ik de opleiding IG verzorgende afgerond. En in die functie heb ik het laatste half jaar op de ELV-afdeling van St. Carolus gewerkt. Zo ben ik min of meer per toeval het Eerstelijnsverblijf ingerold. Dat voelde meteen heel goed. En het stimuleerde mij om daadwerkelijk te doen waar ik al langer over nadacht: de opleiding tot verpleegkundige te volgen. 

Eerstelijnsverblijf: divers en afwisselend werk

Het werk is divers en afwisselend. Je werkt met heel veel ziektebeelden. Zo kreeg ik die ambitie om op mijn 55ste de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen. Ik loop nu een jaar stage op de locatie Boomberg van HilverZorg, op de afdeling voor mensen met somatische klachten. Het tweede jaar hoop ik stage te kunnen lopen bij HilverZorg Tijdelijk Thuis, een nieuwe locatie van HilverZorg met twintig bedden voor het Eerstelijnsverblijf. Van collega’s hoor ik dat er nu al heel veel vraag naar is. 

Meer zorg nodig dan thuis

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, dus op een ELV-afdeling zie je veel oudere mensen, al verblijven er soms ook wel jongere mensen. Zoals een 62-jarige man die op straat nogal hard was gevallen. Hij was alleenstaand en kon zichzelf na die val niet meer verzorgen. Dat had ook te maken met andere lichamelijke klachten als gevolg van een aandoening. Die combinatie van problemen bleek te veel, hij had meer zorg nodig dan thuis mogelijk was. In dit geval was de huisarts de schakel tussen de patiënt en de tijdelijke afdeling. Een andere keer is het de specialist ouderengeneeskunde die iemand naar een Eerstelijnsverblijf verwijst. Dat hangt af van hoe complex de situatie is. 

Samen naar een doel toewerken, dát is mooi

Als verzorgende of verpleegkundige met cliënten met Eerstelijnsverblijf, werk je bij HilverZorg nauw samen met andere disciplines, zoals de fysiotherapeut en de specialist ouderengeneeskunde. Samen ondersteunen we mensen in hun herstel en proberen we mensen te reactiveren. Dat vind ik mooi, om samen met anderen naar een doel toe te werken. Bij die 62-jarige man lukte dat heel goed. Hij herstelde van de pijnklachten en was heel blij met de geboden zorg. En blij natuurlijk toen hij weer naar huis kon. 

Huiselijk ingericht

Het is mooi dat we nu HilverZorg Tijdelijk Thuis hebben. De naam zegt het al, we bieden een tijdelijk thuis. Het gebouw is ook huiselijk ingericht. Met een hele mooie huiskamer en een eetkamer waar mensen samen kunnen eten. Verder zijn er een- en tweepersoonskamers voor de mensen die er verblijven. Ik hoop dat ik er in de toekomst mag werken. Daar kijk ik echt naar uit.”

Foto Anja van VelzenAnja van Velzen

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie