nieuws

03 december 2018

‘Als zij-instromer breng je al zoveel levenservaring mee’

Opella, zorgdienstverlener op de Veluwe, is bezig met het opzetten van een speciaal traject voor de zij-instromers vanuit de CHE. De uitdaging: voldoende hbo-geschoolde begeleiders op de werkvloer.

“Zij-instromers zijn een hele belangrijke doelgroep”, stelt Isabel van Beckum, Hoofd Opleiden van Opella. “Op het gebied van verzorgenden zijn we daar al aan gewend. Er komen nu ook steeds meer mensen met een hoger abstractieniveau binnen. Zij moeten de gelegenheid hebben om op hun niveau te werken. Wij als Opella zijn er verantwoordelijk voor om de praktijksituaties goed te laten aansluiten bij de opbouw van de opleiding. Dat deden we al langer op mbo-niveau en organiseren dat nu ook op hbo-niveau: met de juiste begeleiding van hbo-verpleegkundigen.

We zijn dit jaar gestart met drie mensen binnen Opella, die zonder enige zorgervaring zijn gestart: een opticien, een journalist en een onderwijskundige. Stap voor stap nemen we ze mee. Ze moeten dus snel gaan meedraaien in meer complexe zorg om voldoende leerkansen in de praktijk te hebben. Ze leren om naast de alledaagse verzorgende taken, een overstijgende blik te krijgen. Ze starten met wassen en aankleden, maar moeten op een gegeven moment ook multidisciplinair overleg voeren en een zorgplan maken. Iemand met hbo-niveau moet in de gaten houden dat ze dat ook echt goed leren. Daar zijn we alert op.

In het voorjaar is Opella voornemens te starten met een voortraject, bestaand uit trainingen en begeleide werksituaties. Van Beckum: “We beginnen volgend jaar met 6 studenten, maar willen het laten uitgroeien. Veel mensen willen graag een ommezwaai maken in hun leven om in de zorg te komen werken. We krijgen veel vragen binnen van mensen die graag bij ons in de praktijk komen leren.”

Bijlage 2foto: studenten in opleiding bij Christelijke Hogeschool Ede
1-DSC_0963

Laatste nieuws