nieuws

Zon-op-De-Benring
09 oktober 2018VVT Nieuws, Wonen

Zorg maakt werk van duurzaamheid: Ook bestaand zorgvastgoed kan je prima verduurzamen

Bij verduurzaming van bestaande zorggebouwen wordt al snel aan zonnepanelen gedacht. Er gebeurt echter aanzienlijk méér in de slag die bestaande zorglocaties van een duurzaam, tweede leven moet voorzien. Overal in het land zijn goede voorbeelden te vinden van verduurzaming van bestaande bouw. In dit derde deel van de artikelenserie 'Zorg maakt werk van duurzaamheid' komen drie voorbeelden aan bod. Wellicht brengen deze ook andere zorgorganisaties op nieuwe ideeën, want: 'Slopen als eerste keuze is niet duurzaam'.

De Benring - Voorst

Christiaan Kuipers is projectleider verduurzaming zorg en circulaire economie bij Urgenda, de stichting die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. Eén van de instrumenten die daarvoor gebruikt wordt is het programma ZonOpZorg. 'Dat is in 2015 opgestart vanuit de Energiestrijd, een wedstrijd voor zorgorganisaties om energie mee te besparen. Dat leidde tot forse besparingen en dat geld wilde men onder andere steken in zonnepanelen op het dak. We zijn gestart met een pilot met woningcorporatie Habion, op de locatie De Benring in Voorst', vertelt Kuipers. 'Daar zijn 512 zonnepanelen gelegd. Daarna volgden nog eens vier locaties en uiteindelijk doen sinds afgelopen jaar meer dan 40 locaties mee.'

Lelypark - Hollands Kroon

Woonzorggroep Samen beschikt in totaal over 20 zorglocaties in de Kop van Noord-Holland. Die worden gebruikt voor kleinschalig wonen, intramuraal wonen én thuiszorg. Tom Ploeg is manager van het cluster Hollands Kroon, waar de locatie Lelypark in de gemeente Hollands Kroon onder valt. Samen speelde al lang met ideeën om de locatie aan te pakken. Ploeg: ‘Aanvankelijke uitbreidingsplannen maakten uiteindelijk plaats voor indikking, van 55 naar 38 eenheden. Dat gebeurde omdat mensen langer thuis willen wonen.' De plannen werden ontwikkeld samen met woningcorporatie Wooncompagnie. 'We hebben dat ook écht samen gedaan. Zo is geregeld dat Lelypark aan de eisen van deze tijd aangepast kon worden en dat de huur daarop omlaag zou gaan.' Ploeg merkt dat duurzaamheid steeds meer op de agenda komt.

Hof van Sloten - Amsterdam-West

Zorgorganisatie Cordaan werkt voornamelijk in Amsterdam en telt in totaal zo’n 120 zorglocaties, waarvan pakweg één-derde in eigendom. Projectmanager Huisvesting Anneke Haringa ziet wonen en bouwen in het Amsterdamse als een uitdaging. 'Dat is een mooie puzzel', zegt Anneke. 'Er ligt een grote ontwikkelingsopgave voor ons. We investeren tot 2021 maar liefst 74 miljoen euro in het verbeteren van ons vastgoed. De afgelopen jaren is al veel gedaan. We richten ons in eerste instantie op renoveren én transformeren. Slopen als eerste keuze is niet duurzaam.'

Lees het volledige artikel 'Ook bestaand zorgvastgoed kan je prima verduurzamen' 

Dit artikel is een van de artikelen uit de serie 'Zorg maakt werk van duurzaamheid'. In deze artikelenserie zet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ter inspiratie voor zorgorganisaties die aan de slag gaan met duurzaamheid.

 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0306

Laatste nieuws