nieuws

Hoge Veld - Frankenstraat 51 Aalten-1 LR
31 oktober 2018VVT Nieuws, Wonen

Zorg maakt werk van duurzaamheid: bij Hoge Veld begint duurzaamheid met een goede basis

Een goed en duurzaam gebouw bouwen. Dat was de insteek van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé toen de vernieuwing van de oude locatie ’t Hoge Veld in Aalten ter tafel kwam. De organisatie nam afscheid van het oude gebouw en koos voor nieuwbouw. Direct naast het oude gebouw verrees in 2013 het eerste zorggebouw met een BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) In-Use keurmerk: de moeite van een bezoekje aan de Achterhoek waard.

Nieuwbouwproject Hoge Veld
Roy Severein is manager vastgoed bij Marga Klompé. Dat is een zorgorganisatie met 15 locaties en een kleine 1.000 wooneenheden in het oostelijk deel van de Achterhoek en de regio Lochem. Severein was betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van het langetermijnhuisvestingsplan voor het aanpakken van de locatie ’t Hoge Veld in Aalten. ‘Het oude gebouw stamde uit 1970’, weet de manager vastgoed. ‘Dat was écht een traditioneel verzorgingshuis. Het gebouw was niet meer toekomstbestendig te maken. De kamertjes waren te klein.’ De keuze voor nieuwbouw lag voor de hand.

Duurzaamheid
Over de duurzaamheid van de nieuwbouw zegt Severein: ‘Toen we hiermee bezig waren begon duurzaamheid net meer op de agenda te komen. Toen is gekozen om in elk geval een goede gebouwisolatie toe te passen. We wilden de basis goed op orde hebben. Denk daarbij aan hoge isolatiewaarden voor de gevel, het dak en de vloer. Daarmee liepen we in die periode voorop in het land. Er is toen ook nog een quickscan gedaan, waarin we hebben gekeken naar allerlei duurzaamheidstoepassingen. Ons uitgangspunt was dat alles wat we extra investeerden binnen 10 jaar terugverdiend moest worden.'

Lees het volledige artikel 'Duurzaamheid begint bij Hoge Veld met een goede basis' (pdf)

Dit artikel is een van de artikelen uit de serie 'Zorg maakt werk van duurzaamheid'. In deze artikelenserie zet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ter inspiratie voor zorgorganisaties die aan de slag gaan met duurzaamheid.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0306

Laatste nieuws