nieuws

emmaus hoofdfoto bron Gangetje5WIJdezorg, Emmaus, Zoeterwoude - Zorg maakt werk van duurzaamheidFoto: Gangetje5
08 augustus 2018VVT Nieuws, Wonen

Zorg maakt werk van duurzaamheid: Verduurzaming is een leerproces voor WIJdezorg

Een traditioneel ‘verzorgingshuis’ heb je niet zómaar omgevormd tot een eigentijds en duurzaam verpleeghuis. Daar weten ze bij WIJdezorg, een zorgorganisatie met zeven locaties in de Rijnstreek, álles van.

Green Deal
'We hebben niet voor niets de regionale Green Deal ondertekend', zegt Simon Francken, hoofd Algemene Zaken bij WIJdezorg. 'Daarmee verplichten we ons om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van duurzaamheid. En dat gaat veel verder dan alleen gebouwen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Duurzaamheid is daarbij een middel, geen doel. We krijgen een hoge waardering op zorgkwaliteit.'

Duurzame renovatie en nieuwbouw
Ruim tien jaar geleden startte WIJdezorg met de toekomstgerichte transitie van hun verzorgingshuizen naar verpleeghuizen met kleinschalige woonvormen en het scheiden van wonen en zorg. Voor het eerste project, de Driehof, in Hazerswoude Dorp, werd een Europese aanbesteding aangegaan, waarmee de zorgorganisatie in een geheel nieuwe wereld belandde.

Opgedane ervaring meenemen
Bij elk renovatie- of nieuwbouwproject werd gekeken naar duurzame en innovatieve oplossingen, zoals warmte/koude opslag, zonnepanelen, led-verlichting en gasloos bouwen. De geleerde lessen van elk project werden meengenomen in elke volgende stap. In het meest recent opgeleverde nieuwbouwproject, de Emmaus in Zoeterwoude is het maximale mogelijke gedaan op het gebied van duurzaamheid, terwijl de investering terugverdiend wordt en het niet ten koste gaat van de handen aan het bed.

Trots
Als bekroning voor het project ontving WIJdezorg voor Emmaus een Groenlabel van de Raad voor Ondernemend Nederland. WIJdezorg is gepast trots op de duurzame stappen die in het voorbije decennium zijn gezet. Met de verduurzaming van zes locaties in 10 jaar kunnen zij terugkijken op een drukke maar geslaagde periode.

Lees het volledige artikel 'Verduurzaming is een leerproces voor WIJdezorg' (pdf)

Dit artikel is een van de artikelen uit de serie 'Zorg maakt werk van duurzaamheid'. In deze artikelenserie zet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ter inspiratie voor zorgorganisaties die aan de slag gaan met duurzaamheid.

 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0306

Laatste nieuws