nieuws

05 juni 2018VVT Nieuws

Zó werkt de ouderenzorg

Op 5 juni 2018 is aan de Vaste Kamercommissie van VWS het boek 'Zo werkt de ouderenzorg' aangeboden. Het boek is een uitgave van het Platform Zó werkt de zorg, in samenwerking met AAG, ActiZ, ANBO, Prismant, SBOH, SOON, Verenso, Vilans en VWS. Zó werkt de ouderenzorg geeft met visualisatie en begeleidende teksten inzicht in de arbeidsmarkt, geldstromen, wetten en spelers in de ouderenzorg. Voor iedereen die meer inzicht wil in de complexiteit van het systeem van de ouderenzorg, is dit boek een goede gids. 

Het aantal werknemers in de ouderenzorg stijgt, laat het boek zien, maar de personeelstekorten nemen toe. Oorzaken zijn de vergrijzing, meer kwetsbare ouderen die thuis blijven wonen en daar zorg en ondersteuning nodig hebben en de kwaliteitseisen die voortvloeien uit de Kwaliteitskaders Verpleeghuiszorg en Wijkverpleging. De extra beschikbare gelden, waaronder 2,1 miljard structureel voor de verpleeghuiszorg, worden actief ingezet om personeel te werven, te behouden en te scholen. In Resultaten uit het verpleeghuis laten 45 zorgorganisaties zien hoe zij dat doen. 

Hoewel de instroom in de MBO- en HBO-opleidingen voor verzorgenden en verpleegkundigen toeneemt, is dit niet voldoende om de tekorten aan personeel nu en in de toekomst op te vangen. We zullen breder en anders moeten kijken om goede zorg te kunnen blijven bieden. De toepassing van slimme technologie is er daar een van, maar we zetten ook in op oriëntatiebanen om mensen te interesseren voor een baan in de zorg. 

Praktische informatie

Zó werkt de ouderenzorg is vanaf vandaag verkrijgbaar. Een recensie-exemplaar voor de pers/media is op te vragen bij info@zowerktdezorg.nl.  Meer informatie over Zó werkt de ouderenzorg en het platform Zó werkt de zorg via www.zowerktdezorg.nl

Leden van ActiZ krijgen binnenkort via de app van zowerktdezorg.nl exclusief toegang tot de special Zó werkt de ouderenzorg. Informatie hierover volgt.

Boek Zó werkt de ouderenzorg (002).JPG

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Jacqueline Donga

Jacqueline Donga

Laatste nieuws