nieuws

15 mei 2018Ondernemerschap, VVT Nieuws, Wet en regelgeving

Z-CERT start pilot over digitale veiligheid

Z-CERT staat voor Computer Emergency Respons Team en is opgericht door een aantal branches in de zorg. Z-CERT ondersteunt zorginstellingen op het gebied van cybersecurity. Inmiddels zijn tientallen ziekenhuizen aangesloten. In een pilot willen ActiZ, VGN en Z-CERT verkennen hoe Z-CERT onze sectoren van dienst kan zijn. De resultaten van de pilots worden deze zomer verwacht.

Uit diverse rapporten blijkt dat de websites en computersystemen van zorginstellingen onveilig zijn. Door ransomware, datalekken en het hacken van medische apparatuur of e-health toepassingen kunnen gegevens in verkeerde handen komen. ‘Het bewustzijn van digitale veiligheid in de zorgsector moet omhoog’, aldus Nienke van den Berg, directeur van Z-CERT.

Waarom deelnemen?
Z-CERT heeft een tweeledige functie: experts van Z-CERT bieden hulp bij security-incidenten (ransomware, hackpogingen enz.) en deze helpen preventief door dagelijkse monitoring van internet op mogelijke risico’s en dreigingen. Zij geven een waarschuwing of advies op het moment dat zich een dreiging voordoet die impact kan hebben op uw organisatie.

Lees meer over de voordelen van deelname. 

VWS
Z-CERT is opgericht op initiatief van een aantal branches in de zorg en VWS ondersteunt met een startsubsidie. Doelstelling is om de diensten uit te breiden en meer zorgpartijen te laten aansluiten. 

Welke organisaties kunnen deelnemer worden?
De doelgroep van Z-CERT zijn alle zorgorganisaties in Nederland. In 2017 is Z-CERT gestart met ziekenhuizen, categorale instellingen en GGZ-instellingen. Dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra  (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en GGZ Nederland.

In 2018 vindt een pilot plaats met de langdurige zorg (ActiZ), gehandicaptenzorg (VGN) en zelfstandige klinieken (ZKN). Z-CERT zal gefaseerd, in samenwerking met de betreffende brancheorganisaties, de samenwerking naar andere doelgroepen uitbreiden. Na afronding van de pilot berichten we u over het precieze aanbod van Z-CERT en de kosten voor deelname.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Annemiek Mulder

Annemiek Mulder

Laatste nieuws