nieuws

17 april 2018VVT Nieuws

Zorgrobots op robotparty laten zien wat ze kunnen

Tijdens de slotbijeenkomst van de Zorg voor Beter- werkplaats ‘Zinvolle robotica’ op 26 maart 2018 vertelden 10 deelnemende zorgorganisaties over hun ervaringen met de robots.

Hoe kun je een robot zinvol inzetten voor de zorg voor jouw cliënten? Dat ontdekten de ruim 80 deelnemers tijdens de robotparty, de slotbijeenkomst van de Zorg voor Beter werkplaats robotica. Een dag waar de zorg kennis kon maken met de (on)mogelijkheden van robotica. 

De zorgrobots lieten zich van hun beste kant zien. Even knuffelen met Paro en de robotkat, bewegen met Qbi of dansen met Zora. Ook robots Lea, Tessa en Obi demonstreerden wat ze kunnen, hoe ze werken en in welke situatie je hen het beste kunt inzetten. 

De werkplaats Zinvolle robotica

Afgelopen jaar werkten Vilans en Windesheim met 10 zorgorganisaties en verschillende stakeholders uit het onderwijs samen in de Werkplaats Zinvolle Robotica in de ouderenzorg. Het doel van de werkplaats is het ontwikkelen van praktische instrumenten voor de beroepspraktijk en het onderwijs rondom robotica. In de werkplaats zijn we aan de slag gegaan met de vragen die leven in de praktijk en zijn verschillende robots door de zorgorganisaties zinvol uitgeprobeerd. De ervaringen in de werkplaats hebben geleid tot praktische producten rondom robotica voor de beroepspraktijk en het onderwijs. In de slotbijeenkomst op 26 maart zijn de ervaringen gedeeld. 

Robots toekomstmuziek?

Zijn zorgrobots toekomstmuziek? Of dragen ze nu al wat bij? Margot Neggers van de TU Eindhoven vertelde hoe verschillende robots kunnen bijdragen aan betere zorg voor de cliënt:

  • Veel ouderen zien een robot als een maatje.
  • Robots kunnen het stressniveau en gevoel van eenzaamheid verlagen.
  • Het dwaalgedrag kan verminderen na interactie met robot Paro.
  • De communicatie met én tussen ouderen verbetert.
  • De cognitieve vaardigheden gaan minder snel achteruit wanneer een oudere een spel met de robot speelt.

Het klinkt veelbelovend, maar we zijn er nog niet. Margot: ‘Zorgrobots hebben veel potentie, maar het is belangrijk dat robots zich aanpassen aan de gebruiker!’. Bekijk hier de presentatie van Margot Neggers. 

Zinvol volle inzet van robotica

Er wordt al veel ontwikkeld en onderzocht op het gebied van robotica maar hoe kunnen we het zinvol inzetten in de praktijk? Lotte Cornelisse vertelde meer over de werkplaats Zinvolle robotica. In haar presentatie liet ze zien hoe je robotica zinvol kunt inzetten door te kijken naar de huidige zorg en waar kansen liggen voor robotica. Lotte presenteerde een overzicht van robots die op dit moment ingezet kunnen worden en deelde enkele ervaringen van organisaties uit de werkplaats. Vervolgens lichtte ze toe hoe de kennis uit de werkplaats heeft geleid tot praktische handvaten rondom robotica die in april via Zorg voor beter beschikbaar komen. Bekijk hier de presentatie van Lotte Cornelisse. 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0443

Laatste nieuws