nieuws

waterdruppel
08 augustus 2017VVT Nieuws
delen

Aanmelden programma 'Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen'

Steeds vaker worden zorginstellingen geconfronteerd met cliënten die infecties hebben of drager zijn geworden van niet behandelbare infecties. Deze infecties zijn een risico voor de volksgezondheid – zeker bij kwetsbare ouderen. Reden genoeg om extra aandacht te hebben voor de risico’s van antibioticaresistentie en steeds zorgvuldig te zijn met hygiëne.

Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ zoekt samenwerking met verpleeghuizen om het bewustzijn van bestuurders  en professionals te vergroten. U kunt zich direct aanmelden. Het programma heeft u veel te bieden om de praktijk verder te helpen. Op 14 september is er een informatiebijeenkomst in Nijmegen. U kunt zich nu inschrijven. Of vraag vrijblijvend een gesprek aan.

Het programma

Op het Kennisplein Zorg voor Beter is informatie te vinden over het programma en zijn hulpmiddelen en voorlichtingsmateriaal, zoals praktijkverhalen, posters, films etc. beschikbaar.

Er zijn twee hoofdlijnen in het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’.

  1. Niet behandelbare infecties zijn een risico voor de volksgezondheid – een risico dat extra groot is voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Reden genoeg om óók in de langdurige zorg extra zorgvuldig te zijn met de hygiëne, zodat verspreiding van infecties voorkomen wordt.
  2. En wat we ook niet willen is dat vervelende infecties niet meer te behandelen zijn. Dat kan bereikt worden door zorgvuldig en terughoudend om gaan met het voorschrijven van antibiotica zodat bacteriën minder snel weerstand (resistentie) gaan ontwikkelen tegen deze middelen die dan hun werkzaamheid verliezen.

Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ wordt in opdracht van VWS uitgevoerd door Vilans, in samenwerking met ActiZ, het RIVM, V&VN en Verenso. 

Lees de blog van Henri Plagge, bestuurder De Zorgboog over een bewoner met dementie, die na ontslag uit het ziekenhuis besmet bleek met een multiresistente MRSA-bacterie. 

Er is een nieuwsbrief van de Rijksoverheid over Antibioticaresistentie

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0327

Tineke van Sprundel

Laatste nieuws