nieuws

20 april 2017VVT Nieuws
delen

Vilans publiceert nieuwe online KwaliteitWijzer

Bent u op zoek naar instrumenten die zicht geven op kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van cliënten? Dan kunt u gebruik maken van de nieuwe KwaliteitWijzer van Vilans.

KwaliteitWijzer geeft een overzicht van instrumenten die benut worden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. De instrumenten zijn zeer divers in doelgroep, doel en methode. Een filter maakt gericht zoeken mogelijk. De wijzer geeft een overzicht en spreekt geen oordeel uit over de kwaliteit van de instrumenten die erin staan.

De KwaliteitWijzer geeft een keur aan instrumenten voor verbeteren en verantwoorden van zorg. Bijvoorbeeld:

  • Verschillende checklists, zoals voor goede 24-uurszorg in verpleegtehuizen;
  • screeningsinstrumenten om zicht te krijgen op kwetsbaarheid;
  • handvatten om een fotoboek te maken op basis van ervaringen van cliënten;
  • video-interventie om te leren omgaan met moeilijk te begrijpen gedrag;
  • schriftelijke vragenlijsten om ervaringen van cliënten in beeld te krijgen zoals met een CQ light;
  • Mijn Verbetermeter die door ActiZ is ontwikkeld,
  • en nog veel meer.

Relatie met het nieuwe Kwaliteitskader?

In januari 2017 is het nieuwe Kwaliteitskader voor verpleeghuiszorg vastgesteld. De kern daarvan is ‘leren en verbeteren’. De KwaliteitWijzer is los daarvan ontwikkeld. Het instrumentarium in de KwaliteitWijzer biedt waar nodig inspiratie voor ‘leren en verbeteren’ vanuit het perspectief van cliënten.

In het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg staan overigens ook nog ontwikkelopdrachten geformuleerd voor de sectorpartijen. Eén daarvan is om instrumentarium te selecteren voor het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van cliënten. De KwaliteitWijzer van Vilans biedt dus een overzicht van dergelijke instrumenten, maar het is niet de bedoelde selectie van erkende instrumenten. De informatie uit de KwaliteitWijzer kan daar wel input voor geven. Over de criteria en de procedure voor de selectie wordt nog overlegd in de stuurgroep van het kwaliteitskader. Via de Nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de doorontwikkeling van het Kwaliteitskader.

kwalkader

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0911

Gerdienke Ubels

Laatste nieuws