nieuws

Actiz banner 1000x1000px
15 juli 2016VVT Nieuws

Oproep van ActiZ in debat over verpleeghuiszorg

De afgelopen weken was de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen vaak in het nieuws. Dat zorgde voor veel dialoog en reacties. En soms ook voor onrust: bij cliënten, hun familie en bij medewerkers in de zorg.

ActiZ concludeert na twee weken dat er een onrealistisch beeld is bij het Nederlandse publiek over verpleeghuiszorg. En dat er in het hele debat te weinig recht wordt gedaan aan de 240.000 medewerkers die elke dag de beste zorg bieden aan cliënten in verpleeghuizen. Met de actie #ikwaardeerje wil ActiZ vanaf zaterdag 16 juli hier wat aan doen. Zij roept iedereen -die dat wil- op om hun waardering voor zorgmedewerkers uit te spreken door op facebook een bericht te plaatsen met #ikwaardeerje.

 

Onrealistisch beeld

De tijd van bejaardenhuizen met klaverjassende en bingoënde 65-plussers ligt ver achter ons. Toch hebben nog veel Nederlanders dat beeld. Terwijl de ruim 129.000 mensen die vandaag in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, merendeels 80-plus zijn en niet zonder professionele zorg kunnen. Vanwege ernstige fysieke beperkingen of dementie en soms vanwege allebei.

 

Om tot een realistischer beeld te komen over de zorg in verpleeghuizen, wil ActiZ samen met andere partijen na de zomer een maatschappelijk debat starten over de vraag: wat kunnen en mogen we van de zorg in verpleeghuizen verwachten? Wat hebben we voor de zorg over aan de meest kwetsbare ouderen?

 

Zorgprofessionals maken het waar!

De 240.000 mensen die zorg en ondersteuning aan deze bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen bieden, zijn professionals. Met een bijbehorende opleiding, met ambitie, trots en passie. Daar is in de discussie over de kwaliteit in verpleeghuizen in onze optiek te weinig oog voor geweest. Terwijl deze medewerkers het elke dag weer waarmaken! Zij zijn er voor cliënten in de laatste, soms moeilijke fase van hun leven. Maar ook voor familie van deze bewoners. Zij doen hun werk; ook als bezuinigingen van het kabinet en regeldruk hun tol eisen.

 

#Ikwaardeerje

Met een advertentie in regionale dagbladen en de Volkskrant van zaterdag 16 juli vragen ActiZ en haar leden (waaronder de verpleeghuizen in Nederland) om waardering uit te spreken voor de zorgmedewerkers. In die advertentie en op facebook.com/ikwaardeerje doen tientallen familieleden van verpleeghuisbewoners dat al door uit te spreken: ik waardeer je.

Wat is verpleeghuiszorg?

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws