nieuws

13 april 2016VVT Nieuws, Wonen

Op weg naar energieneutrale zorggebouwen

Jan de Vries, algemeen directeur van ActiZ, heeft op dinsdag 12 april het rapport ‘Op weg naar energieneutrale zorggebouwen’ in ontvangst genomen. Het werd overhandigd door Harmke Bekkema, programmamanager van Platform 31: “We zijn heel trots op dit rapport, waarin zorgorganisaties op een eerlijke en realistische manier aangeven hoe ze werken aan enegiezuinig werken en duurzaamheid. We hopen dat dit anderen inspireert en aanzet om met dit belangrijke thema aan de slag te gaan.” In dit rapport komen zorgorganisaties Amstelring, BrabantZorg, DrieGastHuizengroep en Florence uitgebreid aan het woord over hoe zij proberen het energieverbruik in hun organisaties drastisch te verminderen.

Het thema duurzaamheid wordt steeds actueler, het recente energieakkoord in Parijs laat dat zien. ActiZ is er trots op dat een groot deel van de leden actief bezig is met duurzaamheid. Bij investeringen in nieuwbouw en renovatie spelen maatregelen die het energieverbruik verminderen een steeds grotere rol.

Duurzaamheid heeft veel aspecten

Jan de Vries zegt: “Ik vind het mooi om te zien hoe de kennis van alle betrokken organisaties en de koplopers uit onze branche die mee deden, er toe heeft geleid dat we gezamenlijk anders zijn gaan werken. Verandering die een bijdrage oplevert voor zowel de energiebesparing als de kwaliteit van leven van bewoners in verpleeghuizen. Want wat duidelijk wordt uit de verhalen in dit boek, is dat duurzaamheid breder is dan energiebesparing. Het gaat ook over het licht, gebruik van ruimte en groen in een pand. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen met dementie vrijer kunnen lopen. Allemaal zaken die het welbevinden van bewoners vergroot. Een groot goed, waar we vanuit ActiZ graag podium aan geven.”

Energiestrijd maakt bewust

Ook besteden zorgorganisaties meer aandacht aan het slimmer inregelen van bestaande installaties en proberen ze bewoners en personeel bewuster te maken van simpele gedragsveranderingen die het energiegebruik, net als thuis, kan verminderen. Het rapport bevat mooie voorbeelden van deelnemers aan de Energiestrijd.

Ruud Kos, organisator van de 'Energiestrijd' vertelt: “Bij de 38 zorglocaties die deelnamen aan de Energiestrijd zagen we dat het energieverbruik met 15% daalde. Door aan medewerkers te laten zien hoeveel euro per dag per bewoner zij bespaarden, maakten we het heel inzichtelijk en leuk om er mee aan de slag te gaan. En we zagen dat mensen er ook energie van kregen: als ze bijvoorbeeld gingen tellen hoeveel wassen er werden gedraaid, zagen ze ineens ook andere dingen waar ze energiezuiniger mee konden omgaan. Bijvoorbeeld dat er ergens licht brandde waar niemand was. Ik ben heel trots op die bewustwording!”

Vergroten van het bewustzijn over energieverbruik is een goed startpunt. Daar biedt deze publicatie een mooi handvat voor.

Link naar de publicatie

Foto: Ilse Wolf

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws