nieuws

intimiteit-seksualiteit-zorg
19 april 2016Kwaliteit, VVT Nieuws

Gezocht: Kennis, tools en handvaten om intimiteit en seksualiteit op een goede manier mee te nemen in de ouderenzorg

Intiem contact blijft gedurende het hele leven een basisbehoefte van mensen. Het is daarom belangrijk dat intimiteit meegenomen wordt als onlosmakelijk onderdeel van menswaardige zorg. Er komt dan ook steeds meer aandacht voor intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg. Maar ook zien we dat het in veel zorgorganisaties nog een taboe is. Het is het de vraag of daar voldoende aandacht is voor de behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Bewoners hebben soms onvoldoende privacy en krijgen standaard een eenpersoonsbed. Partners worden soms uit elkaar gehaald en missen de mogelijkheid om samen te slapen. Ruimte voor intieme momenten als knuffelen, aanrakingen of massages is hierdoor beperkt.

 

Verzorgenden ervaren zelf ook een aantal knelpunten rond de thema’s intimiteit en seksualiteit. Hoe ga je om met de behoefte van ouderen aan intimiteit en seks? Hoe maak je het bespreekbaar. Wat als mensen grensoverschrijdend zijn of andere bewoners  en verzorgers in verlegenheid brengen?

 

ActiZ ondersteunt Vilans, V&VN en de Rutgerstichting bij het in kaart brengen van de kennis, tools & handvaten die er zijn, zodat intimiteit en seksualiteit op een goede manier een plaats kan krijgen in de ouderenzorg. Daarvoor is niet alleen materiaal nodig dat al beschikbaar is bij de kenniscentra, maar om tot een goed aanbod te komen voor verzorgenden in de ouderenzorg is ook  input nodig van mensen uit de praktijk.
Daarom vraagt ActiZ aan haar leden of zij over materialen of methodieken beschikken die zij willen delen met elkaar. De geschikte materialen krijgen onder andere een plaats op het kennisplein Zorg voor Beter.

 

Dus: heeft u geschikte materialen, stuur dan een email met de details naar het secretariaat d.goes@actiz.nl. Zij zal de informatie evenals uw eventuele vragen doorsturen naar de werkgroep.

 

Bijeenkomst
Aanvullend hierop wordt door Rutgers en Vilans, met ondersteuning van de V&VN medio juni een bijeenkomst georganiseerd met 20 mensen uit de praktijk, met als doel :

  • Inspiratie en kennis geven over omgaan met intimiteit/seksualiteit
    Behoeften, ervaringen en tools die al gebruikt worden uit de praktijk ophalen rond intimiteit en seksualiteit.
  • Aan de hand van ingebrachte praktijksituaties bespreken welke toegevoegde kennis en ondersteuning voor zorgprofessionals gewenst is
     

Hiervoor worden t.z.t. gericht medewerkers uit de praktijk benaderd die ervaring hebben met het thema en deze willen delen. Hierover volgt nog nadere berichtgeving.

 

Bijlage: Staatssecretaris: seks en intimiteit horen erbij

 

 

 

 

 

 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws

1-DSC_0443-001

Veronique Tubée