nieuws

man met rollator door de gang lopend met luxaflex-1000x500px
31 maart 2016VVT Nieuws, Zorg

Nieuwe ouderen anders kwetsbaar

Het RIVM adviseert generatie-bewust (preventie-) beleid. Ouderen verschillen in hun soort kwetsbaarheid, de ene (groep) ouderen is de ander niet. Er zijn verschillen op de vier domeinen van kwetsbaarheid, dat vraagt om verschillende benaderingen.

 

Fysieke, cognitieve en sociale kwetsbaarheid komen vaker voor bij de wat oudere mensen, terwijl psychische kwetsbaarheid juist vaker bij volwassenen voorkomt. Psychische kwetsbaarheid komt het meest voor bij vrouwen, terwijl cognitieve kwetsbaarheid vooral bij mannen aanwezig is. Kwetsbaarheid komt het vaakst voor bij mensen met een laag opleidingsniveau, op alle domeinen.

 

Het RIVM publiceert in een factsheet de resultaten van onderzoek naar kwetsbarheid onder zelfstandig wonende ouderen en volwassenen (de ouderen van de komende tijd) van 40 tot 81 jaar. Preventie van kwetsbaarheid kan mogelijk bijdragen aan langer thuis wonen en zelfredzaam blijven. Laag opleidingsniveau (neemt gelukkig relatief af) en bij deze groep ook het slaappatroon hebben invloed. Genoeg bewegen is voor alle groepen belangrijk midedel tot preventie en verdient dan ook bewust beleid.

 

Zie voor meer informatie op de rivm-site en bijgaande factsheet

 

Laatste nieuws

1-DSC_0407-001