nieuws

30 januari 2019

Update woensdag 30 januari 2019

Verzekeraars laten 170 miljoen onbenut voor wijkverpleging

Bij de zorginkoop wijkverpleging 2018 lieten zorgverzekeraars 170 miljoen euro op de plank liggen. In 2018 was er 3.778 miljoen euro beschikbaar voor wijkverpleging, maar daarvan is naar schatting 170 miljoen euro niet uitgegeven. ‘Het bedrag dat zorgverzekeraars te weinig uitgeven kan nog hoger uitvallen als de definitieve cijfers over het derde en vierde kwartaal bekend zijn’, zegt ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever, tevens directievoorzitter van Fundis.

Als belangrijkste oorzaak ziet Van den Oever het tekort aan personeel. De schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden is in het hele land merkbaar. Met name in de grote steden zijn de tekorten nijpend.

Het arbeidsmarktprobleem gaat het zorgstelsel fundamenteel veranderen, verwacht Van den Oever. Het zou volgens Van den Oever onverstandig zijn als zorgverzekeraars het financiële voordeel in eigen zak steken. ‘Zorgverzekeraars moeten niet alleen naar de korte termijn kijken en het geld in de knip houden. Als er onderschrijdingen zijn, is er dus geld voor investeringen om het arbeidsmarktprobleem op te lossen. Dan kunnen werkgevers de salarissen verhogen en investeren in preventie, zodat minder mensen een beroep doen op wijkverpleging. Werkgevers willen ook graag investeren in arbeidsbesparende technologie. Zorgverzekeraars zouden vaker meerjaarcontracten kunnen afspreken, zodat zorgaanbieders financiële zekerheid op langere termijn krijgen. Het geld dat niet is uitgegeven moet worden geïnvesteerd om ook op de langere termijn de zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen te garanderen.’

Zorgvisie 30-1-2019 

Nederland zo datalek als een mandje?

Zelfs de privacywaakhond is verrast door het forse aantal datalekken, zo blijkt uit de rapportage over 2018 die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gisteren publiceerde. De toezichthouder turfde 20.881 incidenten, veel meer dan in 2017 (10.009) of 2016 (5849). De incidenten variëren van grote, gevoelige lekken - zoals bij hotelketen Marriott met wereldwijd 327 miljoen gedupeerden - tot gemeentepost waar per abuis een BSN-nummer op de envelop vermeld staat.

In twee derde van de gevallen ging het om persoonsgegevens die aan de verkeerde ontvanger werden gestuurd. De rest van de meldingen betrof het kwijtraken van data, bijvoorbeeld via een verloren laptop of een rondslingerende usb-stick of aanvallen via hacks en phishingmails, meldt de AP. Komend jaar zullen meer sancties volgen voor organisaties die een datalek niet melden, waarschuwt de Autoriteit. Volgens databeveiligingsexpert De Winter springen bedrijven, overheden en instellingen soms nog te gemakzuchtig om met beveiliging van systemen en persoonsgegevens. Ook worden kwetsbaarheden te lang verzwegen.

Algemeen Dagblad 30-1-2019

Skipr 29-1-2019

Ga naar alle updates

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws