nieuws

28 januari 2019

Update vrijdag 25 januari 2019

Topman Marente stapt over naar Magentazorg

Gerrit Jan Vos gaat op 1 mei aan de slag als voorzitter raad van bestuur van Magentazorg. Vos is nu nog werkzaam als bestuursvoorzitter van Marente, een ouderenzorgorganisatie in Zuid-Holland Noord. Eerder was hij onder meer lid van de raad van bestuur van Medisch Centrum Alkmaar & Gemini Groep en bestuurder van Stichting Brijder Verslavingszorg. Ook is hij lid van het bestuur van branchevereniging ActiZ. In zijn nieuwe rol wil Vos zich sterk maken voor goede zorg en persoonlijke aandacht.

Skipr 24-1-2019 

Canoy: ‘Laat innovatieve ideeën niet in het bureaucratische moeras wegzakken’ De menselijke benadering bij dementie kan in zes jaar tijd een besparing van 1 miljard euro opleveren. Dat stellen bijzonder hoogleraar Anne-Mei The en zorgeconoom Marcel Canoy. In aanwezigheid van minister Hugo de Jonge vierden zij de officiële start van vier social trials. De eerste vier sociale experimenten zijn afgelopen jaar in Amsterdam, Den Bosch, Amstelveen en Rotterdam van start gegaan. In 2019 wordt dit, als alles goed gaat, met vier nieuwe gemeenten opgeschaald naar acht. In de social trials draait het om de menselijke kant van de dementiezorg en het verhogen van de levenskwaliteit bij thuiswonende ouderen met dementie en naasten. Volgens The is daar momenteel te weinig aandacht voor. Voorwaarde voor de besparing is dat 150.000 personen bijpassende ondersteuning krijgen. Dat is de helft van alle mensen met dementie. Door de persoonlijke benadering en de psychosociale begeleiding tijdens een social trial voelen mensen zich minder eenzaam, aldus The. Canoy benoemt als voordeel dat mensen met dementie langer thuis kunnen wonen.

De uitvoer blijkt in de praktijk echter lastig door de schottenproblematiek. ‘Dat is een ongezonde situatie’, concludeert Canoy. ‘Dat is niet omdat men niet van goede wil is, maar omdat de institutionele barrières log zijn en het tijd kost om die te veranderen.’ Wat het volgens de zorgeconoom ook ingewikkeld maakt, is dat de kosten voor de baten uitgaan. ‘En investeringen worden ergens anders geïncasseerd dan waar ze geïnvesteerd zijn. Maatschappelijk maakt dat niets uit, maar het ambtelijk apparaat kan daar slecht mee uit de voeten.’

De praktijksuccessen worden de komende vier jaar onderzocht.

Zorgvisie 24-1-2019 

Extra geld voor de geestelijke verzorger thuis

De vraag naar geestelijke verzorging breidt uit naar cliënten die thuis begeleiding nodig hebben. Minister Hugo de Jonge trekt 35 miljoen euro uit voor de extra inzet van geestelijk verzorgers. De vraag van cliënten naar mentale begeleiding neemt toe. Ook bij mensen die thuis wonen en vragen hebben over leven en dood, zingeving en levensbeschouwing.

De komende twee jaar komt er 35 miljoen euro vrij om geestelijke verzorging voor iedereen ter beschikking te stellen. Voor de jaren daarna is 5 miljoen euro structureel uitgetrokken om geestelijke verzorging uit te breiden, niet alleen voor mensen in de instelling of in de palliatieve zorg. Het is de bedoeling dat palliatieve netwerken de verbinding zoeken met gemeenten en met het sociaal domein.

De geestelijk verzorgers werken nauw samen met professionals in de zorg en in het sociaal domein. De financiering van geestelijk verzorgers wordt vanouds door instellingen verzorgd, waar deze professionals werken. Ook zijn er constructies waarbij geestelijk verzorgers in dienst zijn bij de huisartsenpost, de financiering is dan soms mogelijk via de zorgverzekering. Daarnaast zijn veel zzp’ers als geestelijk verzorger werkzaam, die worden betaald door cliënten zelf. Het extra geld dat nu beschikbaar komt voor geestelijke verzorging, gaat naar de palliatieve netwerken, die regionaal zijn opgezet. ‘Via die netwerken kunnen geestelijk verzorgers bij cliënten thuis worden ingezet’, aldus Schürmann, voorzitter van de beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers VGVZ. ‘Deze constructie wordt voor de komende twee jaar gehanteerd, daarna wordt gekeken naar een structurelere financiële systeem voor geestelijke verzorging.’

Zorg+Welzijn 24-1-2019

Ga naar alle updates

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws