nieuws

08 januari 2019

Update dinsdag 8 januari 2019

Cordaan stopt met zelfsturing. Wie volgt?

Een grote groep zorgpersoneel, patiënten, politici en belastingbetalende Nederlanders wilden een tijdje geleden af van de niet-productieve, dure managementlaag. Zelfsturing was het nieuwe modewoord. Intussen klinken er ook andere geluiden. Ruim een jaar geleden stopte de Rotterdamse thuiszorgorganisatie Laurens al met de zelfsturende teams. Vorige week volgde Cordaan, met ruim duizend medewerkers een grote thuiszorgorganisatie in Amsterdam. André Brand, directievoorzitter van Cordaan: "De wijkverpleegkundigen kwamen door de zelfsturing onvoldoende toe aan hun eigen vak. Wat zij deden was kijken of de planning op orde was, openstaande diensten invullen als mensen ziek waren."

Er komen dus weer teamleiders. De teamleider zorgt voor een goed basisrooster en neemt alle plannings- en administratieve taken over. De wijkverpleegkundigen komen vanaf 1 januari los te staan van de teams en krijgen de tijd om te kijken hoe zij het beste zorg in de wijk kunnen leveren en wat zij kunnen doen aan preventie, zodat mensen zich langer zelf kunnen redden.

Bij Cordaan, dat zes jaar lang zelfsturend heeft gewerkt, stonden natuurlijke leiders op en deze mensen heeft Cordaan benoemd tot de nieuwe teamleiders. Dat zorgt voor een nieuw type leider. Brand denkt dat meer zorgorganisaties zullen overgaan op het faciliterend leiderschap dat Cordaan voorstaat, juist omdat het goed aansluit op zelfsturing.

Brancheorganisatie voor de thuiszorg Actiz merkt dat organisaties zoeken naar 'een ander evenwicht'. "Zorgprofessionals zitten niet te wachten op allerlei regelactiviteiten. Ze willen zorg verlenen", zegt een woordvoerder.

Trouw 8-1-2019 

Zorgminister genomineerd voor Big Brother Award

Minister Hugo de Jonge (VWS) maakt kans op de Big Brother Awards Expertprijs 2018. Hij is genomineerd vanwege zijn 'Concept wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg'. Volgens Bits of Freedom, dat de onderscheiding uitreikt wordt hiermee het medische beroepsgeheim te grabbel gegooid.

In het nieuwe wetsvoorstel moeten het Centrum Indicatiesteling Zorg (CIZ), alle 380 gemeenten, de Fiscale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (FIOD), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, Wlz-uitvoerders, de zorgautoriteit en de zorgverzekeraars patiëntgegevens gaan verstrekken aan het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Daarnaast moeten ze gevoelige patiëntgegevens aan elkaar verstrekken. De jury noemt het bestrijden van zorgfraude op zich een goed streven, maar vindt de gekozen aanpak fundamenteel problematisch.

Skipr 7-1-2019

Ga naar alle updates

 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws