nieuws

03 december 2018

Update maandag 3 december 2018

Twintig procent van mantelzorgers zit krap

Een op de vijf mantelzorgers heeft moeite om de kosten van het mantelzorgen op te brengen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim drieduizend mantelzorgers. De meest genoemde post zijn reiskosten. Verder hebben veel mantelzorgers een hoge telefoonrekening en betalen ze mee aan de eigen bijdrage voor zorg. Voor bijna een derde van de mantelzorgers zijn al dit soort mantelzorgkosten samen hoger dan honderd euro per maand. "We moeten de kosten voor het mantelzorgen serieus nemen", zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, de vereniging van mantelzorgers die medeverantwoordelijk is voor het onderzoek. Het onderzoek naar de financiële positie van mantelzorgers is onderdeel van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een online vragenlijst van Patiëntenfederatie Nederland, Mezzo en enkele andere belangenverenigingen. Gemeenten bieden via de bijzondere bijstand wel onkostenvergoeding aan, maar daarvoor gelden volgens Hoogendijk vaak strenge voorwaarden. Hebben ouders en andere familieleden het niet zo breed, dan moet de samenleving bijspringen, vindt Hoogendijk. "We vinden het als maatschappij belangrijk dat we meer voor elkaar zorgen. Dan moeten we dat ook mogelijk maken." Ze ziet daarbij een rol voor verzekeraars, gemeenten en voor het Rijk, dat bijvoorbeeld mantelzorgkosten aftrekbaar zou kunnen maken voor de belasting. De zorg voor een ander heeft voor een derde van de deelnemers aan het onderzoek gevolgen voor het werk: zij werken minder, zijn helemaal gestopt of (deels) arbeidsongeschikt geraakt.

Trouw 3-12-2018 

Van oude mensen en dingen die voorbijgaan

Een stuk of vijftig robotkatten en -honden heeft de Friese zorginstelling ZuidOostZorg in haar zorgcomplexen voor dementerende ouderen. De aaibare nepdieren geven de bewoners troost, ontspanning en plezier, zegt Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg. ‘Ruim een jaar geleden introduceerde ZuidOostZorg de robotdieren, die eigenlijk geen robots zijn maar eerder mechanisch speelgoed. Mensen met dementie verliezen vroeg of laat het vermogen om initiatief te nemen en interesse te tonen in anderen. De dementerende bewoners van ZuidOostZorg worden gestimuleerd de mechanische kat of hond op schoot te nemen, te aaien en ertegen te praten. Daar regeren andere bewoners dan vaak weer op. Inmiddels hebben sommige familieleden al een eigen robothond of -kat gekocht voor hun dementerende vader of moeder. Ze kosten tussen de 100 en 200 euro.

Algemeen Dagblad 1-12-2018 

‘Te weinig opvang voor dementerende ouderen'

Het is slecht gesteld met opvangmogelijkheden voor hulpbehoevende mensen in Westland. Dit stelt Seniorenraad Westland na onderzoek. De raad eist actie van de gemeente. Terwijl het overheidsbeleid er op gericht is mensen langer thuis te laten wonen en het aantal (alleenstaande) ouderen toeneemt, zijn de voorzieningen voor senioren in Westland niet op orde. Het onderzoek toont aan dat op thuiszorgorganisaties en mantelzorgers een zware druk ligt. Verder zijn er nauwelijks andere opties dan iemand thuis te laten wonen of naar een verpleeghuis te sturen. De grootste misser in Westland is volgens de raad dat er geen opvangmogelijkheid is bij ontslag uit het ziekenhuis. Hierdoor komen veel ouderen die een verblijf met zorg nodig hebben buiten Westland terecht. De opvang van dementerenden is hierbij het grootste probleem. De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan zorgwethouder Vreugdenhil. De wethouder meldt dat de gemeente inzet op nieuwe tijdelijke verblijfsvoorzieningen bij De Naaldhorst in Naaldwijk. Maandag is er een gesprek tussen gemeente en Seniorenraad.

Algemeen Dagblad - Den Haag Westland Editie 1-12-2018

Ga naar alle updates

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws