nieuws

01 mei 2019Kwaliteit

Wat kunt u doen om infecties te voorkomen in uw organisatie?

De top 3 maatregelen

In uw verpleeg- of verzorgingshuis kunt u bijvoorbeeld zorgen voor:

  • Goede hygiëne. Denk maar aan persoonlijke hygiëne, handhygiëne, de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen en het schoonmaken van ruimten en materialen.
  • Infectiepreventie maatregelen. Hier zijn landelijke en internationale richtlijnen en wetten voor. Vertaal deze naar protocollen en werkinstructies voor uw eigen instelling.
  • Samenwerking met een Deskundige Infectiepreventie (DI). Deze professional (post-HBO opgeleid) is gespecialiseerd in het voorkomen van infecties in de gezondheidszorg en helpt u met beide hierboven genoemde onderwerpen. Een DI ondersteunt u bij het uitvoeren van een goed infectiepreventiebeleid en voert verbeteringen door. En weet wat u moet doen bij een uitbraak.

Klik hier voor de flyer van de VHIG, de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg.

Onderzoek

Onderzoeker Gwen Teesing van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC geeft aan dat ‘Uit de literatuur blijkt dat handhygiëne in verpleeghuizen slecht wordt uitgevoerd, namelijk minder dan 20 procent van de keren dat het zou moeten. En dat terwijl handhygiëne de meest (kosten)effectieve manier is om ervoor te zorgen dat ziekten zich niet verspreiden!

5 mei internationale dag van de handhygiëne

5 mei is het niet alleen Bevrijdingsdag, maar ook de Internationale Dag van de Handhygiëne. Dat is niet voor niets. Ziekteverwekkers gebruiken handen het liefst als taxi. Daarom kun je met een goede handhygiëne maar liefst 80 % van de besmettingen voorkomen bij kwetsbare oude mensen.

Dus…. 5 mei is een uitgelezen moment om in uw organisatie aandacht te vragen voor dit onderwerp! Gebruik daarvoor de prachtige instrumenten die ontwikkeld zijn en die vindbaar zijn op Zorg voor Beter en op Resistentiepreventie.nl

Projecten, e-learning

Als lid van een regionaal zorgnetwerk ABR sta je er nooit alleen voor 

Om de regionale samenwerking op ABR gebied te versterken is hard gewerkt aan het ontwikkelen van 10 regionale zorgnetwerken ABR (deels vanuit bestaande samenwerkingsvormen, deels pionierend). U zult als zorgorganisatie ongetwijfeld benaderd zijn om u hierbij aan te sluiten. De specialist ouderengeneeskunde is daarbij uw sleutelfiguur. In de zorgnetwerken worden kennis en krachten sector-overstijgend gebundeld, zowel wat betreft preventie en surveillance, als bij het

bestrijden van uitbraken, zodat er doeltreffender geacteerd kan worden als dat nodig is. Daarnaast kunt u van het ABR zorgnetwerk in uw regio ook expertise verwachten op het gebied van bijvoorbeeld (bij/na)scholing en (lerend) auditeren.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0443-001

Veronique Tubée

Laatste nieuws