19 maart 2020VVT Nieuws, Werkgeverschap

Vraag en aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht

Op www.extrahandenvoordezorg.nl kan vanaf vandaag de vraag naar en het aanbod van extra personeel voor de zorg (regionaal) samengebracht worden. Het platform is een breed samenwerkingsverband van brancheorganisaties, waaronder ActiZ, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met dit initiatief hopen partijen de inzet van extra personeel, in zorgorganisaties waar dat dringend nodig is, gedurende de coronacrisis te ondersteunen.

In een aantal vragen en antwoorden zet ActiZ op een rij met welke voorwaarden werkgevers rekening kunnen houden (alleen beschikbaar voor ActiZ-leden): 

De verschillende initiatieven die de afgelopen dagen zijn gelanceerd om extra zorgpersoneel te werven, bundelen hun krachten en worden via een gezamenlijke database gekoppeld aan de vraag van zorgorganisaties. Op www.extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden.

Vraag

Zorg- en welzijnsorganisaties die door de coronacrisis staan te springen om extra medewerkers kunnen zich aanmelden, maar ook organisaties die tijdelijk een overschat aan medewerkers hebben, omdat bepaalde activiteiten niet meer plaats vinden.

Aanbod

De afgelopen dagen kwamen er al zo’n 7000 aanmeldingen binnen van ex-zorgmedewerkers die graag zouden willen helpen nu er overuren worden gemaakt in de zorg en tekort aan personeel dreigt. Via de centrale database wordt vraag en aanbod zo goed als mogelijk gematcht. Een team in de regio zorgt ervoor dat mensen terecht komen op de plekken waar ze het hardst nodig zijn en waar ze het meest kunnen betekenen. Hierbij wordt uiteraard gelet op opleidingsniveau en ervaring, maar ook op het besmettingsrisico dat mensen van buiten de organisatie met zich mee kunnen brengen. 

BIG-registratie opgeschort

Eerder vandaag maakte het ministerie van VWS al bekend dat verpleegkundigen en artsen van wie de BIG-registratie -minder dan twee jaar- verlopen is, toch gewoon aan de slag mogen. Ook wordt de verplichting tot herregistratie tot nader order opgeschort. Zie: Landelijke richtlijnen zorgverleners en BIG-(her)registratie

Landelijk initiatief

Dit landelijke initiatief richt zich op de inzet van (oud)zorg professionals. Mensen zonder ervaring en/of opleiding in de zorg kunnen hun interesse om bij te springen kenbaar maken via de actie ‘ready 2 help’ van het Rode Kruis. 

Het platform www.extrahandenvoordezorg.nl is een breed samenwerkingsverband van ActiZ en andere brancheorganisaties in de zorg (BOZ), vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Volg ook www.actiz.nl/corona 

caoinfolijnV_M_4

Cao info voor leden
Snel antwoord op uw cao vraag? Kijk op www.caoinfo.nl en vind uw antwoord in de toelichting bij het cao artikel.
Cao info adviseurs: mr. Viviana Contreras Salazar en mr. Marina de Voogdt

Cees_de_Wildt_K

Laatste nieuws