microlearningH
27 november 2019VVT Nieuws, Werkgeverschap

Videoreeks ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’

Gratis microlearning voor medewerkers

Zorgorganisaties zijn goed bezig met persoonsgerichte zorg, waarin er veel meer ruimte en aandacht is voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners. Om hierbij te ondersteunen ontwikkelde Leyden Academy, in samenwerking met Jo Visser Fonds, de gratis videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk. De 19 korte video’s brengen elk een herkenbare praktijksituatie in beeld, die inspireert en aanzet tot een gesprek over wat liefdevolle zorg is.

Vier thema’s

De videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk is opgenomen in het najaar van 2019 bij zorgorganisaties AzoraRespect ZorgSchakelring en Topaz. De volgende thema’s komen aan bod:

 1. Leren kennen van de bewoner.
  5 video’s, waaronder verzorgende Theresa die op een bijzondere manier contact maakt;
 2. Bijdragen aan leefplezier.
  6 video’s, met onder meer Inez en Jeanette die laten zien dat leefplezier soms zomaar kan ontstaan;
 3. Delen van ervaringen.
  4 video’s, waaronder activiteitenbegeleider Monique die foto’s deelt om de familie te betrekken;
 4. Omgaan met dilemma’s.
  4 video’s, met onder meer de vraag of het hondje van bewoner Willy bij hem in huis mag komen wonen.

Deze vier thema’s vormen ook de basis van het Leefplezierplan voor de zorg, een nieuw ontwikkelde werkwijze waarin het positief welbevinden van bewoners centraal wordt gesteld.

Microlearning

De videoreeks is ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep: circa 200 vooral mbo-opgeleide verzorgenden IG, woon- of activiteitenbegeleiders, coördinatoren zorg en welzijn en zorgassistenten. Op basis van hun voorkeuren voor de vorm, leerdoelen en stijl is gekozen voor microlearning: korte, inspirerende leereenheden van circa 1,5 minuut. Elke video laat een echte praktijksituatie zien, met voorbeelden die leefplezier en liefdevolle zorg illustreren. Alle filmpjes eindigen met een vraag die uitnodigt om er zelf mee aan de slag te gaan of er met collega’s over in gesprek te gaan.

Breed toepasbaar

Opleiders in de (ouderen)zorg kunnen de complete reeks gebruiken of losse filmpjes inbedden in bestaande trainingen en onderwijsprogramma’s. De videoreeks kan ook goed worden toegepast binnen onderwijsinstellingen, door trainers en educatieve uitgevers in zorg en welzijn.

De videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk is hier te vinden als afspeellijst op YouTube. Bent u benieuwd hoe u de videoreeks kunt inzetten in uw eigen training, LMS of onderwijsprogramma? Meld u dan aan voor de bijeenkomst in Leiden op donderdag 6 februari 2020

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Jacqueline Donga

Jacqueline Donga

Laatste nieuws