nieuws

13 augustus 2019Kwaliteit, VVT Nieuws, Werkgeverschap

Vervalste VOG’s in omloop, IGJ gaat controleren

De IGJ heeft ons als brancheorganisatie gevraagd u te waarschuwen dat er valse Verklaringen omtrent Gedrag (VOG’s) in omloop zijn. U wordt verzocht alleen originele VOG’s te accepteren (dus geen kopieën) en te controleren of er op dit moment mogelijk sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers.

Een originele VOG heeft een aantal echtheidskenmerken:

  • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo.
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
  • Onder een UV-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur.
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing.

Inspecteurs van de IGJ controleren in hun toezicht steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien. 

Aanleiding

De IGJ komt met deze waarschuwing op basis van signalen dat er valse VOG’s in omloop zijn in de (jeugd)zorg. Eerder deze week heeft een detacheringsbureau in de zorg contact opgenomen met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Justis). Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af. Reden voor het contact was dat het bureau vervalste VOG’s in zijn administratie heeft aangetroffen. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg.

Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0443-001

Veronique Tubée

Laatste nieuws