nieuws

06 maart 2019Wet en regelgeving, VVT Nieuws

Vernieuwing beroepsprofiel voor verpleegkundig specialist

Het College Specialismen Verpleegkunde (CVS) heeft besloten de voorheen vijf verpleegkundige specialismen terug te brengen tot twee. Vanaf 1 januari 2020 wordt de VS in twee specialisaties ingedeeld: algemene gezondheidszorg (AGZ) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Download: het nieuwe Beroepsprofiel verpleegkundig specialist

De ouderenzorg is één van de beschreven expertisegebieden. Elke VS AGZ heeft een generieke basis in de algemene gezondheidszorg, en legt zich binnen het aandachtsgebied toe op een expertisegebied. Dit expertisegebied is de basis waarvan zij tijdens de (praktijk)opleiding, omscholing, bij- en nascholing verdere specifieke deskundigheid heeft opgedaan.

De VS AGZ is (sinds 1 september 2018 definitief, Regeling zelfstandige bevoegdheid verpleegkundig specialisten) een zelfstandig behandelaar en kan in de ouderenzorg, zowel in het verpleeghuis als de wijkverpleging kwalitatief goede zorg en continuïteit bieden. Daarnaast is de inzet van een VS naast de Specialist Ouderengeneeskunde als zelfstandig behandelaar mogelijk en kan de VS voorbehouden handelingen indiceren en verrichten.

Afbeelding beroepsprofielen

Bron: beroepsprofiel verpleegkundig specialist

ActiZ vertegenwoordiging  

ActiZ is betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe Beroepsprofiel door vertegenwoordiging in het:

  • College Specialisme Verpleegkunde: mw. L. Zuidema, bestuurder Brentano,
  • Klankbordgroep implementatie V&VN: mw. L Vennegoor, bestuurder Careaz
  • Projectgroep implementatie V&VN in samenwerking met VS VPH het Landelijk Netwerk voor Verpleegkundig Specialisten Verpleeghuis: Yvonne Haar-de Bruijn, MANP en Marjolijn Broers – Onkenhout, MANP.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Karin de Poorter

Laatste nieuws