eten en drinken 2
17 december 2019Kwaliteit, VVT Nieuws

Aandacht voor eten en drinken in het verpleeghuis

Er was veel belangstelling voor de kick-off bijeenkomsten ‘Aandacht voor eten en drinken’ georganiseerd door ActiZ en Stichting Eten+Welzijn. Dit naar aanleiding van de nieuwe verpleeghuiszorgindicator op het gebied van eten en drinken. Bij de drie bijeenkomsten waren telkens rond de 100 kwaliteitsmedewerkers, facilitairmedewerkers, managers, diëtisten en vertegenwoordigers van de cliëntenraad aanwezig. Deelnemers deden inspiratie en kennis op en vonden het fijn collega’s te vinden waarvan ze kunnen leren en waarmee ze informatie kunnen delen over eten en drinken. Op de website van Stichting Eten+Welzijn staat een toolkit met informatie waar organisaties mee aan de slag kunnen gaan.

De bijeenkomsten begonnen met uitleg over de nieuwe kwaliteitsindicator ‘Aandacht voor eten en drinken’. Deelnemers gaven aan dat ze het lastig vinden dat er weer meer vastgelegd moet worden en ze zich hier niet goed op konden voorbereiden. Vaak wordt in organisaties al aandacht besteed aan eten en drinken, maar wordt dit nog niet vastgelegd in het zorgdossier. Terwijl het onderwerp wel een belangrijk thema is waarmee verschil gemaakt wordt voor bewoners. “Niet alle bewoners kunnen goed aangeven wat ze willen”, zei Ageeth Ouwehand van Beweging 3.0 en gastvrouw van een bijeenkomst, “dan is het belangrijk dat je wel geregeld toetst of de voorkeuren nog steeds kloppen en dat dit bekend is binnen het team van verpleegkundigen en verzorgenden”. De indicator wordt daarom ook gezien als kans om te werken aan smaakvol eten waar de bewoner van geniet en  aansluit op individuele wensen. Stichting Eten+Welzijn gaf uitleg en beantwoordde vragen over het opstellen van voedingsbeleid.

 

Werksessie

Eten als een feestje

Tijdens de werksessies gingen deelnemers met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen: gezonde en duurzame voeding, samenwerking, welzijn en cliënt empowerment. Eten en drinken gaat over zorg, welzijn en persoonlijke voorkeur en vereist daarom integrale samenwerking. Zowel op beleidsniveau (bijvoorbeeld met een integraal voedingsteam) als in de praktijk tussen zorg, facilitair en cliënt. Er werd gesproken over hoe deze samenwerking versterkt kan worden en dat het belangrijk is de bewoner/cliëntenraad te betrekken in het opstellen en opvolgen van voedingsbeleid. Daarnaast kwam naar voren dat het belangrijk is medewerkers te scholen op gebied van het maken van gezonde, duurzame en smaakvolle voeding voor bewoners. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen zorgorganisaties om van het eten een feestje te maken.

Bij de afsluiting van de bijeenkomsten werd door een aantal organisaties gepleit om ook in de wijkverpleging meer aandacht te creëren voor eten en drinken. Zoals één van de deelnemers sprak: “Een ons welzijn, voorkomt een kilo zorg.” Voeding kan zo op het gebied van preventie veel betekenen.

Informatie en vervolg

Stichting Eten+Welzijn heeft een toolkit op de website staan met informatie over de bijeenkomsten. Hierin staat bijvoorbeeld een stappenplan voor voedingsbeleid, richtlijnen/factsheets over eten en drinken en tools om met elkaar te leren en in gesprek te gaan over eten en drinken. Samen met Stichting Eten+Welzijn kijkt ActiZ hoe er vervolg gegeven kan worden aan deze bijeenkomsten. Wanneer er behoeftes/hulpvragen zijn vanuit de zorgorganisaties op dit thema, laat dit ons weten, via c.ooms@actiz.nl.   

Verpleeghuiszorg Indicatoren

Foto's Uitblinkersindezorg.nl

Christa Ooms

Laatste nieuws