10 april 2020VVT Nieuws

Tweede Kamer hamert op meer beschermingsmiddelen voor medewerkers

Minister De Jonge lag flink onder vuur tijdens het debat op 8 april in de Tweede Kamer. Kamerleden deelden de zorgen die ActiZ en ook beroepsverenigingen en vakbonden hebben over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Medewerkers in verpleeghuizen en de zorg thuis moeten goed beschermd hun werk kunnen doen vond de hele Kamer. Dat was ook de boodschap die ActiZ had gedeeld in het paper dat aan de Kamerleden was gestuurd en stond in het persbericht waarin we aangaven dat de distributie te traag gaat.

Nieuw verdeelmodel

De minister gaf aan dat hij alles op alles zet om tekorten op te lossen, onder meer met productie in eigen land. Ook zei hij toe dat er voor de Paasdagen een nieuw verdelingsmodel komt. De Jonge: ‘Waarom is die verdeling nou zo ingewikkeld? De eerste vraag is: voor welk type handelingen heb je welk type beschermingsmiddelen nodig? Vervolgens: waar komen dat type handelingen het meest voor? En dan gaat het over verdeling over de sectoren. Dat moet leiden tot een verdeelmodel waarvan ook de sectoren zeggen: ja, dit klopt met de werkelijkheid zoals wij die beleven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn. Maar, zoals ik al zei: voor Pasen moet het af zijn.’ Het hielp niet om een motie te voorkomen die de regering oproept, na de signalen van onder meer ActiZ, op de kortst mogelijke termijn te zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen voor mensen in de vvt-sector. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Dilemma’s voor medewerkers

Kamerleden stonden ook stil bij de zorgen van medewerkers of ze veilig hun werk kunnen doen. Minister De Jonge gaf aan dat hij in dat soort situaties een rol ziet voor de IGJ. ‘De inspectie is uiteraard zeer bereikbaar op het moment dat je je als medewerker voor de taak gesteld ziet een zorghandeling uit te voeren en je je onvoldoende beschermd voelt.’ Als medewerkers zich voor een professioneel dilemma gesteld zien, moeten ze dat allereerst bespreken met hun werkgever, maar ze kunnen het ook melden bij de Inspectie, die dan ook intervenieert, zo stelde De Jonge. ‘Heb je in de tussentijd als zorgmedewerker het idee dat het vanwege een gebrek aan beschermingsmiddelen niet mogelijk is om je werk op een goede manier te doen, dan meld je dat natuurlijk als eerste bij je werkgever. Als dat niet helpt, meld je het bij de inspectie en meld je het bij de vakbond.’

Landelijke regie gewenst

Het kabinet werd tijdens het debat gebrek aan landelijke regie verweten. Onder meer op het gebied van de coronazorg buiten het ziekenhuis. Dit werd aangekaart door GroenLinks en de PvdA. Zij dienden samen een motie in die is aangenomen. De motie vraagt om landelijke coördinatie en regie voor het maken van duidelijke richtlijnen voor de zorg voor coronapatiënten, voor beschermende middelen, en overige noodzakelijke materialen en de spreiding hiervan buiten de ziekenhuizen. Zorgen zijn er ook over besmettingen in verpleeghuizen. Zijn medewerkers de enige bron van besmetting? ‘Op dit moment wordt onderzocht of dat ook daadwerkelijk de besmettingshaard is in de verpleeghuizen’, antwoordde De Jonge. ‘Daarover is nog geen uitspraak gedaan door het RIVM. Dat weten we gewoon niet. Wat in ieder geval helpt, is de verruiming van de testmogelijkheid’. 

ActiZ logo RGB
ActiZ Persvoorlichting

Laatste nieuws