nieuws

01 juli 2019Kwaliteit, VVT Nieuws

Stelling Stand.nl: ‘Het gaat de goede kant op met de zorg in verpleeghuizen’

Er is meer aandacht gekomen voor de verpleeghuisbewoner als persoon. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In meer dan driekwart van de verpleeghuizen ervaren cliënten nabijheid, geborgenheid, vertrouwen, begrip en respect van zorgmedewerkers. Ruim 71 procent van de zorgorganisaties laat cliënten waar mogelijk zelf 'de regie voeren' over hun leven en welbevinden. Stand.nl, vast onderdeel van het dagelijkse radioprogramma Spraakmakers (KRO-NCRV, NPO Radio 1), legde luisteraars vanochtend daarom de volgende stelling voor: “Het gaat de goede kant op met de zorg in verpleeghuizen”. De uitzending kan hier worden teruggeluisterd.

Zijn er nog niet

In de uitzending kwam onder meer ActiZ-bestuurder Ismay Kremers, tevens bestuurder van Stichting Vredewold, aan het woord. Ze stelde dat ActiZ blij is dat de Inspectie constateert dat de persoonsgerichte zorg ‘steeds beter voor mekaar is, maar dat we er nog niet zijn’. Ze benadrukte dat meer investeringen in innovatie en techniek nodig zijn en dat er een groeiende behoefte is aan tussenvormen op het gebied van wonen en zorg. Mensen blijven steeds langer thuis wonen, maar de capaciteit van het aantal woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis moet flink omhoog.

Nieuwe manieren vinden

Behalve Ismay Kremers werd ook Jan Kremer, voorzitter Kwaliteitsraad Zorginstituut en lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bevraagd. Hij erkende de omvang van de arbeidsmarktproblematiek: ‘Er zijn niet genoeg mensen om al het werk te doen. We moeten nieuwe manieren vinden om zorg te leveren. En we moeten nieuwe manieren vinden om zorg te verantwoorden, waarbij de zorgverlener het uitgangspunt is.’ Het recente rapport van de RVS Blijk van vertrouwen gaat hier uitgebreid op in.

Terugluisteren radio-uitzending

Lees meer over het IGJ-onderzoek: Verpleeghuizen goed bezig met persoonsgerichte zorg 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Olfert Koning - vierkant200

Laatste nieuws