nieuws

11 juni 2019Informatisering, Kwaliteit, VVT Nieuws

Tweede Kamer neemt ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst

Druksensoren die direct melding geven wanneer iemand gevallen is, een virtual reality bril die ouderen rust biedt, robot Karel Pepper die medewerkers en bewoners helpt aan informatie. Verpleeghuizen zetten ICT en techniek in vele vormen in om kwaliteit van zorg te verbeteren. De vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer nam vandaag de ActiZ-publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst. In de publicatie vertellen zorgmedewerkers hoe ICT en techniek bijdragen aan goede kwaliteit van zorg en werk.

De 23 verhalen van cliënten, zorgmedewerkers en zorgbestuurders geven een beeld van innovaties in de verpleeghuiszorg. Maar ook hoe ze bijdragen aan verbetering van kwaliteit of verhoging van het werkplezier in het verpleeghuis. De innovaties zijn onder meer mogelijk gemaakt door de middelen die beschikbaar zijn gekomen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

APA20190611Actiz bij 2ekamer DenHaag11.JPG

De vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer neemt ActiZ-publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst. APA Foto Ruben Meijerink

Betaalbaar en beschikbaar

De verhalen in ‘Innovatie in het verpleeghuis’ laten zien dat er veel gebeurt in het verpleeghuis. Maar we weten ook dat er nog veel moet gebeuren. Juist ICT en techniek zijn wat ActiZ betreft speerpunten om de zorg voor ouderen verder te verbeteren en deze ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te houden. Het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar, evenals het aantal mensen met een verpleeghuisindicatie en er komen een miljoen mensen bij met meerdere chronische aandoeningen. ActiZ roept met deze publicatie het ministerie van VWS dan ook op om zorgorganisaties meer ruimte te geven om te investeren in deze zaken. Dit kan door duidelijkheid te bieden over bekostiging de aankomende jaren en het aantal regelingen en verantwoordingslijnen te verminderen. Zo kunnen zorgorganisaties elke dag blijven werken aan hoge kwaliteit, betaalbaarheid en beschikbaarheid van zorg, ook voor een groeiend aantal ouderen.

Kwaliteitsmiddelen goed besteed

In 2017 stelde het kabinet 2,1 miljard euro beschikbaar voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het geld is bedoeld om de zorg voor ouderen verder te verbeteren. De nieuwe publicatie sluit aan op twee eerdere uitgaves waarin ActiZ en haar leden laten zien hoe de gelden besteed zijn. De eerste twee publicaties van ActiZ spitsten zich toe op inspanningen rond werving en opleiding van medewerkers.

  • In de eerste bundel, ‘Resultaten uit het verpleeghuis’, staan verhalen van bestuurders van zorgorganisaties centraal. Welke overwegingen hebben zij gemaakt en wat zijn hun plannen voor het aannemen en opleiden van medewerkers?
  • In de tweede bundel, ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ staan verhalen van cliënten en zorgmedewerkers centraal. Wat merken zij van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg?

Download de derde bundel 'Innovatie in het verpleeghuis' (pdf)

Bekijk de bijbehorende video-interviews en download de losse verhalen

 

 

FH.PNG
Olfert Koning - vierkant200

Laatste nieuws