nieuws

30 augustus 2018VVT Nieuws

Interview met Peter Bosselaar over OZOverbindzorg

Peter Bosselaar is bestuurder van Savant Zorg, een middelgrote VVT-organisatie in de regio Helmond en De Peel. Sinds begin 2018 is hij ook lid van de themacommissie Informatisering van ActiZ die zich richt op beleidsbeïnvloeding en -ontwikkeling, innovatie en kennisdeling eHealth, digitalisering van bedrijfsprocessen, gegevensuitwisseling, Big Data, ICT-veiligheid en de bescherming van persoonsgegevens.

“Mijn motivatie om lid te worden van de themacommissie is, naast persoonlijke affiniteit met het onderwerp, het enorme belang van informatisering in de komende jaren. Daar moet ik me als bestuurder goed op voorbereiden en ik kan door mijn werk in de commissie ook voor andere ActiZ- leden iets betekenen.”

Savant Zorg heeft samen met de Zorgboog en de regionale huisartsenvereniging het OZO-project gestart. OZOverbindzorg is een online communicatieplatform voor cliënten. Bosselaar is erg enthousiast over de voordelen van deze internet-applicatie.

“OZOverbindzorg is een omgeving waar individuele cliënten eigenaar van zijn. Zij kunnen hulpverleners en mantelzorgers toegang verlenen tot deze omgeving, wat de afstemming van de zorg enorm vereenvoudigt. Wij richten ons specifiek op kwetsbare ouderen, maar deze applicatie leent zich voor alle kwetsbare mensen in de samenleving. Het is organisatie-overschrijdend, omdat iedereen eraan kan deelnemen. Hoe het werkt? Als de cliënt de apotheek toegang heeft gegeven tot zijn of haar omgeving, hoeft een wijkverpleegkundige met een vraag over medicatie niet meer de apotheek te bellen en komt ze niet meer als nummer 7 in de wachtrij terecht. Tegelijkertijd kan de huisarts zich samen met hen buigen over de meest geschikte medicatie, wat de cliënt ten goede komt.”

Er zijn al meerdere digitale middelen voorhanden op dit moment. Hoe verhoudt OZOverbindzorg zich ten opzichte van het ECD en de Persoonlijke Gezondheids-omgeving (PGO) en leidt de introductie van deze applicatie niet tot extra administratie? Bosselaar denkt van niet.

“Het is geen ECD, waarin gegevens worden vastgelegd en opgeslagen. Hoe OZOverbindzorg zich in de toekomst tot een PGO verhoudt, is moeilijk te zeggen. PGO is toch meer een vorm van dossier, dan van een direct communicatieplatform. Die laatste is wel de primaire rol van OZOverbindzorg. Onze wijkverpleegkundigen hebben trouwens wel tijd moeten investeren om de applicatie ‘aan de man’ te brengen en uitleg te geven. Hiervoor heeft CZ subsidie beschikbaar gesteld. De kosten worden overigens door CZ en de gemeente betaald. Zij zien ook dat deze applicatie een heel efficiënte tool is voor zorgverleners en de burgers.”

Als je hiervoor kiest, hoe lang duurt het voordat het operationeel is?

“Van pilot tot implementatiefase duurde het zo’n anderhalf jaar. We zijn overigens nog steeds aan het uitbreiden, er komen nog steeds meer partijen bij die mee willen doen. Ik vind dat het een nutsvoorziening is die aan iedereen ter beschikking moet worden gesteld. Als je niet aangesloten bent op de OZOverbindzorg, ben je afhankelijk van de traditionele communicatiemethoden en die werken minder efficiënt en direct. De kosten zijn laag en mogelijk worden zorgkosten beperkt. We willen in de toekomst onderzoek doen om te zien welke preventieve voordelen deelname aan OZOverbindzorg oplevert, zodat je aantoonbaar hiermee zorgkosten kunt vermijden.”

Misschien een overbodige vraag, maar raad je andere organisaties aan om hier gebruik van te maken?

“Zeker! Een ander groot voordeel is dat het de eigen regie van de cliënten ondersteunt. De cliënt hoeft zijn verhaal niet tig keer te vertellen en met vragen wordt hij niet van het kastje naar de muur gestuurd. Daarnaast kunnen cliënten volgen welke discussie er tussen de zorgverleners gevoerd wordt en worden zo actief betrokken bij hun zorg. Zij missen normaal gesproken het overzicht en nu hebben ze dat wel. En ze bepalen zelf wie toegang krijgt. Ik schat dat op dit moment zo’n 1200 kwetsbare ouderen in de regio Helmond en de Peel aangesloten zijn en de applicatie wordt positief gewaardeerd door de gebruikers.”

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws