nieuws

12 juli 2017Pers, VVT Nieuws, Werkgeverschap

ActiZ ondertekent de Arbeidsmarktagenda 2023: ‘Aan het werk voor ouderen!’

Samen met CNV Welzijn & Zorg, FNV Zorg & Welzijn, BTN, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de MBO Raad en het ministerie van VWS heeft ActiZ op 12 juli 2017 de Arbeidsmarktagenda 2023 ondertekend. De afgelopen maanden hebben partijen gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van deze integrale arbeidsmarktagenda om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken. Om te zorgen voor goede gezondheid en welzijn van ouderen.

Aan het werk voor Ouderen_banner_940x220px

De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Met eigentijdse kennis én kunde, dus goed opgeleid. Door hoge werkdruk, kleine contracten, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het een grote uitdaging om aan de zorgvraag van nu en in de toekomst te voldoen.

Financiën

In de Arbeidsmarktagenda 2023 staat dat het ministerie van VWS een bedrag van ten minste € 72 miljoen beschikbaar stelt voor de gezamenlijke aanpak. Daarnaast staat in de Voorjaarsnota dat er voor de periode 2017-2021 een bedrag van in totaal €145 miljoen beschikbaar is voor het opleiden en omscholen van extra mensen specifiek voor de verpleeghuiszorg. Deze bedragen wordt onder andere ingezet voor opleiding-/bij-/nascholing van (nieuw aan te trekken) personeel.

Inzet van ActiZ en aangesloten zorgorganisaties in de komende tijd 

In samenhang met bestaande en te ontwikkelen regionale activiteiten van zorgorganisaties en hun stakeholders zet ActiZ zich in voor faciliteiten die de arbeidsmarktaanpak van de leden ondersteunen. Zoals landelijke belangenbehartiging en samenwerking op het gebied van opleidingen en financiering en imago. Ook zetten we in op kennisdeling van aansprekende voorbeelden en projecten die bovenregionale betekenis hebben. Ook eigentijdse arbeidsvoorwaarden dragen bij aan effectief arbeidsmarktbeleid en ook daarvoor blijft ActiZ zich aan de cao-tafel inspannen. 

Bij veel onderwerpen van de arbeidsmarktagenda zoekt ActiZ intensieve afstemming en samenwerking met Regioplus, waarin de 14 regionale werkgeversorganisaties zijn verenigd. Ook hiervan is de bedoeling om elkaar te versterken. 

Arbeidsmarktagenda 2023: ‘Aan het werk voor ouderen!

Persbericht gezamenlijke partners: ActiZ, CNV Welzijn & Zorg, FNV Zorg & Welzijn, BTN, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de MBO Raad en het ministerie van VWS

Kamerbrief over Arbeidsmarktagenda 2023 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws