nieuws

Vrouw doet jas aan bij oudere vrouw
01 juni 2017Kwaliteit, VVT Nieuws

Nieuw! Thema mantelzorg op Zorg voor Beter

Het nieuwe thema mantelzorg op het Kennisplein Zorg voor Beter biedt zorgverleners in de thuiszorg en eerste lijn handvatten en praktische hulpmiddelen voor een goede samenwerking met mantelzorgers. De informatie in dit thema gaat over mantelzorg van thuiswonende cliënten.

Naar het thema mantelzorg

Mantelzorgers steeds belangrijker

Samenwerken met mantelzorgers wordt voor zorgverleners steeds belangrijker. Echtgenoten, kinderen en vrienden nemen vaak een groot deel van de zorg en ondersteuning van de cliënt voor hun rekening. Van gezelschap houden en praktische hulp tot verpleegkundige zorg. In Nederland geven ruim 4 miljoen mensen mantelzorg (meting 2014), waarvan tien procent (400.000) dit als een zware belasting ervaart.

Samenwerking kan beter

De samenwerking tussen professionele zorgverleners en de mantelzorgers kan beter. In het SCP-onderzoek ‘Informele hulp: wie doet er wat?’ van 2015 zegt bijna één op de drie mantelzorgers zelden of nooit te kunnen meebeslissen over de zorg voor hun dierbare. Ruim een derde van de mantelzorgers vindt dat de thuiszorgmedewerker of de wijkverpleegkundige ‘zelden tot nooit’ oog voor hen heeft.

Volwaardig gesprekspartner

‘Er valt zeker nog winst te behalen,’ zegt Wendy van Lier, expert mantelzorg bij Vilans. ‘Goede zorg verlenen doe je samen: met de cliënt, zijn familie en de zorgverlener. Dat gebeurt al wel, maar is nog onvoldoende vanzelfsprekend. Wanneer de mantelzorger niet bij de cliënt in huis woont, is er niet altijd sprake van onderling contact en samenwerking.' Met de instrumenten, video’s en e-learnings over mantelzorg hoopt Wendy te bereiken dat mantelzorgers volwaardig gesprekspartner worden in de zorg. ‘Ik vind het belangrijk dat mantelzorgers zich gezien en gehoord voelen. En dat we de zorg zo kunnen inrichten dat deze past bij de wensen, mogelijkheden en grenzen van de cliënt, de professional én de mantelzorger.'

Toolkit voor de thuiszorg

Voor de thuiszorg is de toolkit Samenwerken met mantelzorgers, zo werkt het! ontwikkeld.
Wendy van Lier: ‘Deze toolkit helpt je om samen met je team in gesprek te gaan over situaties en dilemma’s bij mantelzorg. Het is een compacte toolkit met themakaarten die je gemakkelijk in kunt zetten. Ook krijg je concrete tips.’

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws