14 juli 2020Informatisering, VVT Nieuws

Medewerkersbeleving in 2019

Sinds 2016 hebben ActiZ en Effectory een samenwerking op het gebied van onderzoek naar medewerkersbeleving. Deze week  publiceren zij een gezamenlijk branchebeeld VVT over het jaar 2019. Door corona zal het beeld ongetwijfeld veranderd zijn, maar toch is het interessant te zien hoe de medewerkersbeleving in 2019 eruitzag.

Door de samenwerking tussen Effectory en ActiZ (Kijk op Mijn Medewerkers) is een deel van de vragenlijst gemeenschappelijk voor VVT-organisaties, waardoor op bepaalde onderdelen een bredere vergelijking op sectorniveau kan worden gemaakt. Hiermee zijn de uitkomsten van de twee grote medewerkersbelevingsonderzoeken in Nederland gebundeld.

In 2019 deden ruim 44.000 medewerkers van bijna 80 zorgorganisaties mee aan de medewerkersonderzoeken van ActiZ en Effectory. De onderzoeken geven inzicht in de betrokkenheid, bevlogenheid, het werkgeverschap, de motivatie en werkbeleving van de medewerkers van een organisatie.

Opvallend in 2019 zijn de algemene tevredenheid (nu hoogste punt in vier jaar) en het nog steeds hoge bevlogenheidscijfer. Werkdruk en communicatie zijn de belangrijke verbeterpunten. Meer over deze en andere resultaten is te vinden in de factsheet “Branchebeeld medewerkersbeleving VVT 2019”.

Dit is uiteraard een ‘pre-corona’ beeld, door de pandemie zal de werkbeleving ongetwijfeld veranderen. Juist daarom kan het voor uw zorgorganisatie zinvol zijn om mee te doen met de najaarsronde van Kijk op Mijn Medewerkers. Meer informatie en mogelijk om in te schrijven vindt u hier.

1-DSC_0229-001
Harold Beumer