nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
19 februari 2019Bedrijfsvoering, Jeugd Nieuws

Preventie door nieuwe belastingregels in gedrang

De aanscherping van vrijstellingsregels voor vennootschapsbelasting door staatssecretaris Snel van Financiën zet het streven naar meer ruimte voor preventie in de zorg onder druk. Volgens fiscalisten van PWC betekent de aanpassing dat preventie niet langer -zoals veel reguliere zorg- is vrijgesteld van winstbelasting. De nieuwe regels brengen bovendien onnodig extra papierwerk met zich mee.

Peter Kooy en Marlijn Moors (PWC) reageren in hun artikel op de aanpassing van de vrijstellingsregels voor de vennootschapsbelasting (Vpb) die staatssecretaris Menno Snel van Financiën eind 2018 doorvoerde. Vanouds betalen zorgorganisaties geen belasting over hun winst. Ze zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting als zij voor minstens negentig procent zorgactiviteiten verrichten én hun winst alleen ten goede kan komen aan het algemeen belang.
Het probleem zit hem volgens Kooy en Moors in de nieuwe definitie die Snel invoert. Op grond van de nieuwe fiscale spelregels kan een zorgorganisatie alleen vrijgesteld zijn van belastingheffing over de winst als er sprake is ‘genezen, verplegen en verzorgen’. Zoals het zich laat aanzien valt preventie daar in veel gevallen niet onder. Dit kan betekenen dat zorgaanbieders vennootschapsbelasting moeten gaan betalen over hun preventieve werkzaamheden, zoals hulp bij stoppen met roken, maatschappelijk werk of activiteiten op het gebied van jeugdzorg. 

Lees het hele artikel 'Nieuwe belastingregels brengen preventie in het gedrang' op de website van Skipr

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws