nieuws

Jeugd beeldmerk
13 november 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Worstelen met schermtijdregels

Handhaven van gezonde schermtijdroutines vormt bij veel gezinnen een worsteling. Zeven op de tien ouders (66%) denkt zelf het verkeerde voorbeeld te geven door veel online te zijn. Bijna drie op de tien ouders (29%) wordt door hun kinderen gewezen op hun eigen online gedrag. 

Modern ouderschap is niet eenvoudig. De uitdagingen om kinderen hun groentes te laten eten, op tijd naar bed te gaan en hun huiswerk te laten doen is er nog steeds. Maar er is nu nog een extra laag waarbinnen ouders moeten navigeren: technologie. In tegenstelling tot hun kinderen zijn de meeste ouders niet opgegroeid met verbonden apparaten, zoals smartphones en tablets, waardoor ze worstelen met het maken en handhaven van schermtijdregels. 

Minder naar buiten

Kinderen spenderen meer tijd achter een scherm dan buiten, waarbij meer dan een kwart van de ouders zegt dat hun kind of kinderen zelfs meer tijd online doorbrengen dan de ouders. In de onderzochte landen besteden kinderen gemiddeld meer dan tweeënhalf uur van hun vrije tijd op mobiele apparaten. Dat is meer dan een half uur langer dan dat ze gemiddeld buiten spelen. 

In Nederland zijn de kinderen ook niet van de mobiele apparaten weg te krijgen. Zo besteden kinderen in Nederland per dag gemiddeld 2 uur en 34 minuten van hun vrije tijd op mobiele apparaten, waar zij ‘slechts’ 1 uur en 55 minuten buiten spelen. 

Vloek of zegen?

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders gelooft dat mobiele technologie en mobiele apparaten kunnen helpen bij probleemoplossings- en leervaardigheden (54%), creativiteit (48%) en geluk (45%) van kinderen. Bijna driekwart van de ouders (71%) vindt dat kinderen die de baas zijn over hun eigen apparaten op die manier leren over verantwoordelijkheid. 

Daarnaast maken ouders zich flink zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van het gebruik van apparaten. Bijna de helft van de Nederlandse ouders (47%) zegt namelijk dat mobiele schermtijd van invloed is op de kwaliteit van de slaap van hun kind. In de onderzochte landen maken ouders zich over het algemeen ook zorgen over de schadelijke gevolgen van apparaten voor het energieniveau (42%), sociale vaardigheden (40%) en geestelijke gezondheid (37%). 

Eerste apparaat

In de onderzochte landen krijgen kinderen gemiddeld op hun negende hun eerste apparaat, dit is gemiddeld een jaar jonger dan dat ouders vinden dat zij hier klaar voor zijn. In Nederland krijgen kinderen gemiddeld op hun tiende hun eerste apparaat. Hier houden de Nederlandse ouders wel voet bij stuk, aangezien zij over het algemeen vinden dat kinderen op hun tiende oud genoeg zijn voor hun eerste apparaat. 

Slechte voorbeeld

De meeste ouders proberen de regels rond schermtijd te handhaven, maar geven toe dat ze zelf hun grootste vijand kunnen zijn, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen in het geven van het goede voorbeeld. De helft van de Nederlandse ouders (56%) zegt dat ze te veel tijd online doorbrengen en meer dan vier op de tien (42%) voelt zich schuldig over de hoeveelheid tijd die ze online spenderen. Meer dan een derde (38%) geeft aan zich zorgen te maken niet het goede voorbeeld te geven. Bijna een derde van de Nederlandse ouders (29%) geeft toe dat hun eigen kinderen hen berispen omdat ze te veel of op ongeschikte momenten online zijn. 

Bron: Ouders Centraal

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws