nieuws

Jeugd beeldmerk
08 oktober 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

ZwApp: app voor zwangeren

Behoefte aan informatie en geruststelling, daar zijn veel zwangeren naar op zoek. Maar het vinden van betrouwbare en juiste informatie is moeilijk. De gratis medische app ZwApp is speciaal voor deze doelgroep gemaakt. Gedurende de zwangerschap en in de kraamtijd krijgt de zwangere iedere week berichten; gedoseerde informatie die betrekking heeft op de persoonlijke situatie van de zwangere in die week. en afgestemd op het tijdsverloop van de zwangerschap.  

Tijdens het installeren van de app moet je verschillende vragen beantwoorden. Je ontvangt hierdoor informatie die past jouw zwangerschap. Zo houdt de app rekening met bijzondere situaties die voor jou gelden, zoals bijvoorbeeld diabetes of het verloop van vorige bevallingen. De informatie die je krijgt past bij het stadium van de zwangerschap.

Waarom de ZwApp?

Klinisch verloskundige Judith Heere legt uit: “Een zwangerschap is voor veel aanstaande moeders een tijd met emoties, vragen en soms ook onzekerheden. Waar doe ik goed aan? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Wat moet ik nu precies doen? Veel zwangeren gaan daarom zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld via Google. Die informatie kan onbetrouwbaar of onjuist zijn, met als gevolg dat ze met veel vragen blijven zitten en (eerder) onzeker en angstig zijn. Daarom zijn we met ZwApp aan de slag gegaan. ZwApp is opgezet door een gynaecoloog en verloskundige en geeft betrouwbare informatie en adviezen over zwangerschap, bevalling en de kraamtijd.” 

Persoonlijk

“Omdat je aangeeft wanneer je uitgerekende datum is, krijg je informatie die past bij het stadium van je zwangerschap. Zo krijg je in het begin advies over het slikken van foliumzuur en tegen het einde van de zwangerschap gaat het over pijnstilling tijdens de bevalling. Ook kan je persoonlijke dingen bijhouden in de app. Bijvoorbeeld hoe je je voelt, wie je verloskundige is en wanneer je volgende afspraak is. Je kan zelfs de hartslag van je kindje opnemen tijdens de controle bij je verloskundige of gynaecoloog.” 

“Het voordeel van de app is dat de meeste mensen altijd de telefoon bij zich hebben en dus direct informatie kunnen opzoeken”, vertelt Erik van der Zijden van Synappz. “En een folder geeft je ook geen advies op maat die past bij jouw persoonlijke situatie en aantal weken van je zwangerschap. Ook is het prettig dat alle informatie in ZwApp onderling is afgestemd met regionale zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.” 

“Je krijgt als het ware informatie van je eigen zorgverleners” vult Roland van der Vliet van Synappz aan. Ook bereidt de app je voor op ontwikkelingen in de zwangerschap waarmee je mogelijk te maken krijgt, zodat je vooraf al bent geïnformeerd. Neem bijvoorbeeld jeuk, waarmee ongeveer 20% van de vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt. Het is dan fijn dat je weet dat dit in de laatste 3 maanden van de zwangerschap niet ongebruikelijk is en wat je er zelf aan kan doen. Aan de andere kant geeft de app juist ook adviezen wanneer je juist wel contact moet opnemen met een zorgverlener. Zorgverleners die al met ZwApp werken, merken dat ze minder vaak gebeld worden voor onschuldige zwangerschapsklachten, maar juist vaker voor klachten waarvoor professionele consultatie nodig is. En dat is nou precies waarvoor ZwApp bedoeld is”. 

De app is aangeschaft door het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis, is vrij van advertenties, en kan gratis via de App Store of Google play op je smartphone worden gedownload.

Wil je meer weten over ZwApp? Kijk dan op de website zwapp.info of mail naar zwapp@westfriesgasthuis.nl.  

Bron: Captise 

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Marlieke Janssen ten Haaf

Marlieke Janssen ten Haaf

Laatste nieuws