nieuws

Jeugd beeldmerk
07 oktober 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Vaststellen misbruik jonge kinderen heel moeilijk

Promovenda Thekla Bosschaart stelt dat seksueel misbruik van jonge kinderen heel moeilijk vast te stellen is. Zij analyseerde voor haar onderzoek 125 dossiers van (vermoedelijke) slachtoffers van Robert M. om meer te weten te komen over de signalen die wijzen op seksueel misbruik. 

Bosschaart legde de dossiers van ruim dertig kinderen - bij wie ernstig misbruik vaststond - voor aan vijf experts. In de helft van die casussen hadden de deskundigen geen verdenking van misbruik of hooguit een lage verdenking. 

Subtiele gedragingen

Dat is geen onkunde van de experts benadrukt Bosschaart in Het Parool. "Als een kind geen problemen aangeeft, er komt niks afwijkends uit het lichamelijk onderzoek en ouders merken ook geen lichamelijke of psychische klachten bij hun kind, is het ook voor een expert moeilijk om te zeggen: dít kind is seksueel misbruikt." De boodschap zit volgens haar vaak in heel subtiele gedragingen en in de finesses van uitspraken. Zij pleit voor het verbeteren van de technieken om met kinderen te praten over seksueel misbruik. Vooral omdat het eigen verhaal van een kind essentieel lijkt te zijn in het onderzoek naar vermeend seksueel misbruik. 

Thekla Bosschaart promoveert 11 oktober op haar onderzoek. 

Bron: Sociaalweb

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Marlieke Janssen ten Haaf

Marlieke Janssen ten Haaf

Laatste nieuws