nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
07 oktober 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Mentale druk op jongeren groot

In haar rapport ‘Over bezorgd’ schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat jongeren (steeds meer) mentale druk ervaren met als gevolg depressies of burn-outs. Uniforme verwachtingen die doorwerken in dwingende maatstaven voor jongvolwassenen. De oorzaak van de mentale malaise moet gezocht worden in maatschappelijke ontwikkelingen en beleidsmaatregelen.  

Vanuit de pedagogiek kennen we een aantal belangrijke uitgangspunten die helpen om jongeren succesvol te begeleiden naar zelfstandigheid. Stimuleer jongeren om zich te ontwikkelen door ze uit te dagen op hun eigen niveau. Geef ze de ruimte om te experimenteren en dus ook om fouten te maken. Maar stel tegelijkertijd duidelijke grenzen. En, als het dan toch misgaat, zorg dat er iemand is op wie ze kunnen terugvallen. Bij voorkeur iemand die het goede voorbeeld geeft. 

Er is echter ook beleid dat schuurt met de pedagogische uitgangspunten en daardoor onbewust bijdraagt aan de mentale druk onder jongeren. Dat begint al bij de relatief vroege selectie in het onderwijs. In groep 8 moeten kinderen (van 11 of 12 jaar oud) een zo hoog mogelijke CITO-score halen. Kort daarna, vaak al op 14-jarige leeftijd, volgt de keuze voor een profiel of richting. En wie met 16 jaar het vmbo afrondt, moet een besluit nemen over zijn of haar vervolgopleiding. Uit recent onderzoek blijkt dat scholieren steeds meer druk ervaren

Bron: Sociaalweb 

Reactie ActiZ Jeugd

Ook kinderen op de basisschool kunnen reeds problemen ervaren door de mentale druk. Het is goed om hier aandacht voor te hebben.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Marlieke Janssen ten Haaf

Marlieke Janssen ten Haaf

Laatste nieuws