nieuws

Jeugd beeldmerk
07 oktober 2018Jeugd Nieuws, Kwaliteit en opleiding

Hoe bereid je studenten voor op het werken met richtlijnen?

Studenten die worden opgeleid tot jeugdprofessional verwachten dat zij tijdens hun opleiding zo goed mogelijk worden voorbereid en toegerust op het werken met kinderen, jongeren en gezinnen. Én dat dit gebeurt op basis van up-to-date kennis. Van de laatste kennis op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren bieden de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming het overzicht.  

Voor docenten die deze kennis willen benutten in hun onderwijs en daarbij tegelijk aandacht willen schenken aan het werken met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming is nu een palet aan materialen beschikbaar via www.richtlijnenjeugdhulp.nl/voor-opleiders.  

In dit bericht staan de materialen op een rij. 

Opdracht over een richtlijn

Speciaal voor studenten in het HBO en WO zijn in samenwerking met een aantal HBO-opleidingen social work en pedagogiek opdrachten ontwikkeld. In zo’n opdracht maken studenten kennis met de inhoud van een richtlijn. De opdrachten helpen studenten bij het actief verwerken van de inhoud van een richtlijn door het stellen van denkvragen. Een aantal opdrachten bevatten een casus. Op dit moment zijn er negen opdrachten beschikbaar. Meer opdrachten volgen snel! 

Gesprek over richtlijnen binnen de hbo-opleiding

Voor docenten werkzaam in het HBO is een vragensheet ontwikkeld aan de hand waarvan zij een gesprek kunnen voeren, bijvoorbeeld met curriculummanagers, over wat de komst van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming betekent. De vragen helpen om met elkaar te bedenken wat nu en in de toekomst gedaan kan worden om richtlijnen onderdeel te maken van de opleiding. 

Er is nog meer beschikbaar!

Naast de opdrachten en vragensheet zijn er nog veel meer tools beschikbaar. Weliswaar gericht op cliënten en/of professionals, maar zeker ook geschikt om te gebruiken in het onderwijs. Gebruik bijvoorbeeld de animatie in anderhalve minuut wanneer het gaat om beroepsontwikkeling of kwaliteit. Neem wat sheets uit een van de presentaties om een specifieke richtlijn te betrekken in het lesprogramma. Zet studenten aan het werk met richtlijnen in de workshop ‘Vind de weg door het woud van richtlijnen’. Of reflecteer op fictieve personages Ruben en Mirjam die je in korte films aan de slag ziet in de praktijk. Bekijk deze en andere tools op www.richtlijnenjeugdhulp.nl/tools 

Over Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

Richtlijnen zijn bedoeld om professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming te ondersteunen in hun werk. Het zijn aanbevelingen die richting geven aan de afwegingen die zij dagelijks maken. De Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming bieden een overzicht van de laatste kennis: op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Met praktische aanbevelingen en kennis binnen handbereik beslissen de professional en de cliënt samen over een effectieve aanpak. 

Reactie ActiZ Jeugd

Niet alleen voor studenten is het werken met richtlijnen interessant. Ook voor doorgewinterde zorgverleners blijft het een uitdaging om kennis van richtlijnen up-to-date te houden. Bij de tools staan ook tips om praktisch te werken met richtlijnen en weetjes over het gebruik van richtlijnen.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws