nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
08 oktober 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Een kindje krijgen

logo Een kindje krijgen Oranje

Het digitale voorlichtingsprogramma ‘Een kindje krijgen’ is recentelijk door Stichting Babywerk gelanceerd. Betrouwbare en wetenschappelijk verantwoorde informatie wordt laagdrempelig aangeboden, waardoor mensen met weinig scholing het programma makkelijk kunnen volgen. Doel is het creëren van een kansrijke start van de ouder-kind relatie.  

Het digitale voorlichtingsprogramma ‘Een kindje krijgen’ is beschikbaar voor brede toepassing in alle domeinen waar professionals mensen met een kinderwens en aanstaande ouders ontmoeten. Dit voorlichtingsprogramma is in multidisciplinaire samenwerking met onderzoekers, professionals en ouders tot stand gekomen. 

Fysieke en psychische voorbereiding

Bij de voorbereiding op de komst van een baby denken we meestal eerst aan de fysieke en materiële zaken die goed geregeld moeten zijn. Het programma ‘Een kindje krijgen’ heeft daarnaast oog voor de psychische voorbereiding op het leven met een kind. 

Vijf thema’s

De voorlichting gaat in op vijf belangrijke thema’s voor mensen met een kinderwens en mensen die een kind verwachten:

  • gezond leven
  • omgaan met stress
  • contact met je baby
  • moeder & vader worden
  • de bevalling

Elke aflevering begint met een korte gespeelde scène waarin een concrete vraag aan de orde komt. Daarna geven professionals informatie over het betreffende thema. Hierin zijn ook vragen aan de kijker verwerkt. Na de informatie zijn er actieve oefeningen, opdrachten en verhalen van aanstaande ouders. De vragen tussen de info-filmpjes door en de opdrachten aan het eind zijn bedoeld om deelnemers uit te nodigen zelf actief met de onderwerpen aan de slag te gaan. Doel is het zelfvertrouwen van aanstaande ouders te ondersteunen. 

Hulpmiddel

‘Een kindje krijgen’ is een hulpmiddel in de contactrelatie die professionals in de volle breedte van de geboortezorg met (aanstaande) ouders hebben: van verloskunde tot jeugdgezondheidszorg, van POP-poli tot ambulante begeleiding. De filmpjes bieden kansen om met ouders in gesprek te gaan. De begeleiding is te variëren van licht, incidenteel tot intensief. 

Meer weten?

Op de website Een kindje krijgen is een korte trailer te zien van het programma als geheel. Ook kunt u daar terecht voor een indruk van de vijf thema’s. Tevens is daar informatie te vinden over de makers, de achtergronden en de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het programma. Meer informatie over doelstelling, inhoud, mogelijkheden van organisatie, werkvormen en kosten? Neem contact op via info@eenkindjekrijgen.nl

Achtergrondinformatie

Babywerk ontwikkelt betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde voorlichting, cursussen, workshops en andere middelen voor professionals en (aanstaande) ouders. Haar missie is bij te dragen aan de psychisch gezonde ontwikkeling van ouders en kinderen tijdens de zwangerschap en in de babytijd. Babywerk is een organisatie zonder winstoogmerk.Meer informatie is te vinden op: www.babywerk.nl 

Reactie ActiZ Jeugd

De ontwikkeling van deze laagdrempelige voorlichting sluit naadloos aan bij het programma Kansrijke Start dat recent gelanceerd is. Jeugdgezondheidszorg Kennemerland en CJG Rotterdam hebben beiden meegewerkt aan dit nieuwe voorlichtingsprogramma.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Marlieke Janssen ten Haaf

Marlieke Janssen ten Haaf

Laatste nieuws