nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
15 september 2018Jeugd Nieuws, Samenwerking jeugd

Jeugdgezondheidszorg heeft relatief korte zorgduur

Het proefschrift van Marieke Nanninga behandelt de toegang van kinderen en jongeren tot de jeugdhulp. Zij concludeert dat de duur van de zorg samenhangt met het type zorg. Minder dan drie maanden vaak bij de jeugdgezondheidszorg en langer bij jeugd-ggz en jeugdzorg. Op 12 september promoveerde zij op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

In haar onderzoek over de periode van 3 jaar vergeleek zij de typen problemen en de ernst ervan die kinderen en adolescenten hebben bij de toegang tot psychosociale zorg, met die van kinderen die geen psychosociale zorg krijgen. Voor beide groepen en per type zorg onderzocht ze de uitkomsten na drie en na twaalf maanden. 

Kinderen die instroomden in de jeugdgezondheidszorg hadden milde problemen vergeleken met kinderen in de jeugdzorg en de jeugd-ggz. In de jeugd-ggz hadden relatief veel kinderen internaliserende problemen. In de jeugdzorg hadden relatief veel kinderen externaliserende, opvoed-, familie- en meervoudige problemen. Verder werden de problemen het vaakst opgelost in de jeugdgezondheidszorg en bij kinderen die geen zorg gebruikten. 

Nanninga stelt dat de resultaten aansluiten bij het doel van de transformatie van psychosociale zorg. De jeugdgezondheidszorg kan daarin een centrale rol spelen. 

Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen, NJi

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws