nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
15 september 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

20 procent gemeenten duiken onder kostprijs jeugdzorg

In verschillende gemeenten in Nederland dreigt de specialistische jeugdzorg in 2019 in de knel te komen. De William Schrikker Groep voor jeugdzorg waarschuwt dat zo’n 20 procent van alle gemeenten de kostendekkende tarieven voor jeugdbescherming niet wil betalen. 

De discussie over de hoogte van de tarieven is ontstaan sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van zorg. Om aan deze discussie een einde te maken hebben VNG en Jeugdzorg Nederland een kostprijsonderzoek uit laten voeren. De kosten die vastgelegd zijn in dit rapport dient als basis voor de contractonderhandelingen. Het rapport wordt echter door verschillende gemeenten terzijde geschoven en zij willen minder betalen. 

Opvallend voorbeeld

In Noord-Holland hebben 25 gemeenten een eigen aanbesteding gemaakt met lagere kosten. Geen enkele zorgverlener heeft op deze aanbesteding ingeschreven.
"Hier hebben we heel duidelijk gezegd: dat doen we niet", zegt Erik Heijdelberg, voorzitter van de raad van bestuur van de William Schrikker Groep, tegen de NOS. "Want hoe verklaar ik aan andere gemeenten dat ik op andere plekken korting geef? Dat is niet uit te leggen." Dezelfde problemen doen zich in meer provincies voor. 

Dat gemeenten zich niet aan de uitkomsten van het nieuwe kostprijsonderzoek zouden houden had Heijdelberg niet verwacht. "Maar meteen in de eerste weken van de onderhandelingen is het raak. Hebben we eindelijk een kader waarbinnen iedereen kan werken, komen er gemeenten met een eigen kostensystematiek, of zelfs tijdschrijven." 

Geen bezuiniging

De gemeente Haarlem spreekt in een reactie aan de NOS tegen dat het rapport over de tarieven terzijde is geschoven. Een woordvoerder zegt dat de gemeente in gesprek is met de zorginstellingen. De lagere tarieven waarmee Haarlem op 1 januari 2019 wil starten zijn geen bezuiniging, maar "gemiddelden van de tarieven die de regio's in 2018 betalen". "Daarnaast worden deze tarieven geïndexeerd." 

Volgens Jeugdzorg Nederland is er "te veel ruimte voor gemeenten om een eigen koers te varen. Organisaties hebben meestal contracten met zo'n 40 gemeenten. Als een deel zijn eigen regels gaat opstellen kan dat natuurlijk niet." FNV Zorg & Welzijn roept minister Hugo de Jonge op om op te treden en 750 miljoen euro extra vrij te maken voor de jeugdzorg. Bestuurder Maaike van der Aa: "Het is een grof schandaal dat we in Nederland zo met onze medewerkers en kwetsbare jeugd omgaan." 

Bronnen: Skipr en NOS

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws