nieuws

Jeugd laars en skateboard
01 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Op weg naar vroege herkenning van autisme

Vijf maanden oude baby’s met een verhoogd risico op een autisme spectrum stoornis (ASS) laten al verschillen zien in de neurale verwerking van sociale stimuli. Verder zijn er echter geen verschillen in het voorspellen van handelingen van anderen bij kinderen tussen 10 en 14 maanden, een van de processen waar een kind met ASS-problemen mee zou kunnen hebben. 

Onderzoek

Uit het onderzoek van Ricarda Braukmann aan de Radboud Universiteit in het kader van het Zebra-project (Zusjes En BRoertjes van kinderen met Autisme) bleek dat bij 5 maanden oude baby’s al verschillen te zien waren. Brauckman onderzocht verschillende aspecten van sociale cognitie in baby’s met en zonder verhoogd risico op het ontwikkelen van ASS. 

Zebra-project

Het Zebra-project is een samenwerking tussen het UMC Utrecht Hersencentrum, Baby Brein Utrecht en de Universiteit Utrecht in Utrecht en het Radboud UMC, Karakter, het Donders Instituut en het Baby Research Center in Nijmegen. Het Zebra Project maakt deel uit van een grootschalige Europese studie naar de ontwikkeling van baby-broertjes en -zusjes van kinderen bij wie een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is vastgesteld. Binnen dit Europese project werken zij samen met universitaire centra in onder meer Engeland en Zweden. Het Europese project heet European Autism Interventions – A Multicentre Study for Developing New Medications, afgekort EU-AIMS. 
Lees meer over het Zebra-project

Bron: Universiteit Groningen

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Selma van der Harst

Selma van der Harst

Laatste nieuws