nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
08 januari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Roken en zwangerschap

De weerbarstige realiteit van rokende moeders wordt beschreven in het rapport ‘Ik wist dat ik wilde stoppen en gewoon een goede moeder wilde zijn’. Naïma Abouri (Pharos) sprak meer dan 20 vrouwen die vertelden over de dilemma’s rond roken en zwangerschap. 

Feiten

Laagopgeleide zwangere vrouwen roken bijna zes keer zo vaak als hoger opgeleide moeders in spe. Van de vrouwen die er wel in slagen om te stoppen begint 43 procent weer in het eerste jaar na de bevalling. Het roken is niet het enige en zeker niet het grootste probleem voor deze vrouwen. De schaamte onder de vrouwen is groot en naar een bijeenkomst over roken tijdens de zwangerschap zal deze doelgroep niet komen. 

Doel van het rapport

Het rapport biedt zorgverleners, onder wie verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en JGZ-medewerkers handvatten om in hun gesprekken en begeleiding aan te sluiten bij de belevingen en onderliggende waarden en normen van hun rokende cliënten. De samenstellers hopen meer inzicht te geven in de afwegingen die moeders maken om te blijven roken en in de succesfactoren bij het stoppen. Ze geven ook aanknopingspunten voor het gesprek met (aanstaande) moeders in hun strijd om te stoppen met roken. 

Reactie ActiZ Jeugd

Een indrukwekkend rapport dat we van harte aanbevelen aan de professionals om te lezen. 

Bron: Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Selma van der Harst

Selma van der Harst

Laatste nieuws