27 februari 2020Kwaliteit, VVT Nieuws

Initiatieven tegen ouderenmishandeling

De laatste tijd worden veel initiatieven ontplooid in de strijd tegen ouderenmishandeling. De komende tijd gaan we daar extra aandacht aan besteden. Als u een goed voorbeeld heeft van een mooi project, een instrument of een blog, laat het ons weten! Graag horen wij het ook als u tegen zaken oploopt die onoplosbaar lijken, samen weten we misschien meer dan alleen.

Initiatieven

Serious game ‘Wie Helpt’

TanteLouise zegt: ‘Ga toch spelen, allemaal!’ En daar kon zelfs nationale brompot Maarten van Rossem het niet mee oneens zijn: ouderenmishandeling moet stoppen! Met die boodschap lanceerde TanteLouise op 20 februari in een bomvol theater De Maagd de serious game Wie helpt?! Het interactieve spel is bedoeld om het bewustzijn rond ouderenmishandeling te vergroten en leert spelers niet alleen om de signalen ervan te herkennen maar ook wat hen vervolgens te doen staat. Het spel ’Wie Helpt’’ is gratis te downloaden in de AppStore & Google Play.

Cursus  ‘Werken met een meldcode’

In november 2019 is het KwaliteitskaderWerken aan Veiligheid voor lokale (wijk)teams vastgesteld. Dat betekent dat professionals in de wijkteams de stappen van de meldcode moeten kennen en kunnen toepassen. Speciaal voor wijkteams heeft Augeo de nieuwe cursus  ‘Werken met een meldcode’ ontwikkeld. De cursus (met accreditatie) is ontwikkeld met steun vanuit VWS en bij de ontwikkeling waren professionals uit de wijkteams berokken. De voorbeelden sluiten aan bij de praktijk. De animatie 'Visie op Veiligheid’ van Augeo Foundation en Veilig Thuis is onderdeel van de cursus. En er is extra aandacht voor de samenwerking binnen het team en je leert hoe je een veiligheidsplan opstelt. Bekijk hier de demo.

Brainstormsessie bij ActiZ

Half februari heeft bij ActiZ een brainstormsessie plaatsgevonden als onderdeel van een stageonderzoek ‘Samenwerken aan een veilige zorgrelatie’. Antoinette Bolscher, de co-auteur van de leidraad Veilige Zorgrelatie, Safia El Habhoubi van Regio Plus (Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn), Tea Hol, directeur van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling en Huiselijk Geweld, waren hierbij aanwezig. Verder bestonden de deelnemers uit Aandachtsfunctionarissen Ouderenmishandeling in de ouderenzorg. Door verschillende casussen te bespreken hebben alle aanwezigen van elkaar kunnen leren. De uitkomsten van deze bijeenkomst worden opgenomen in het stageverslag van het onderzoek ‘Samenwerken aan een veilige zorgrelatie'. Dit wordt eind maart verwacht.

Blog Heidi de Bruijn

Heidi de Bruijn, bestuurder van Carinth Reggeland schreef een blog Ouderenmishandeling: wat wij in de zorg hieraan kunnen doen.

 

1-DSC_0443-001
A

Veronique Tubée

Laatste nieuws