nieuws

01 november 2019Werkgeverschap

Hoe Zorggroep Elde Maasduinen griepvaccinatie stimuleert

In gesprek met Mary van Dortmont, manager behandeling en Carlijn Raijmakers, communicatiemedewerker en coördinator werkgeluk bij Zorggroep Elde Maasduinen.

Carlijn en Mary_ZGE_griepvaccinatie_foto1.jpg

Objectieve informatie

“We hebben eerst onderzoek gedaan hoe we mensen kunnen motiveren om een griepprik te halen”, vertelt Mary. Objectieve informatie, voorbeeldgedrag van leidinggevenden, behandelaars en collega’s en aandacht voor weerstand en hygiëne bleken belangrijke voorwaarden. Daarom hebben we feiten en fabels gedeeld met teamcoaches en leidinggevenden, een bijeenkomst georganiseerd waarin we het verhaal vertelden, de doktersassistent gepositioneerd om te vaccineren, ondersteund door de artsen, en de toegang tot de vaccinatie zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk gemaakt. Medewerkers kunnen op de locatie waar ze werken gelijktijdig met cliënten hun griepprik halen. We willen hiermee onze vaccinatiegraad dit jaar verdubbelen.”

Kennis delen

“Via ons social intranet hebben onze specialisten ouderengeneeskunde hun kennis gedeeld over de griep en aangegeven waarom vaccineren belangrijk is”, vult Carlijn aan. “Zij zijn de autoriteit op dit gebied en kunnen dus veel beter deze belangrijke boodschap delen. We zijn hier vlak na de zomer al mee begonnen. Vaccineren doen we vanaf medio oktober tot medio november. Op alle locaties hangen posters. En de collega’s die zich al hebben laten vaccineren, laten dit weten met een foto en de tekst ‘we hebben hem al’. Dat stimuleert anderen ook weer om zich te laten vaccineren”, aldus Carlijn.

Bijbestellen

Mary: “Ingewikkeld is nog wel om in te schatten hoeveel vaccins je nodig hebt. Als onze campagne heel succesvol is, moeten we vaccins snel kunnen bijbestellen. Vorig jaar kon dat niet; toen waren zelfs alle apothekers hier in de buurt ‘uitverkocht’. Dus we hopen dat het dit jaar makkelijker is.”

Goede voorbeeld

“Natuurlijk heb ik zelf ook mijn griepprik gehaald”, geeft Carlijn aan. “Door mijn rol als coördinator werkgeluk kom ik op elke locatie. Het mag niet zo zijn dat ik dan griep krijg of iemand besmet. Ik moet het goede voorbeeld geven en dat doe ik met overtuiging. Want met griep op bed? Mij niet gezien!”

Feiten en fabels

Wist je dat er 7 gevaccineerde medewerkers nodig zijn om besmetting door het griep-virus van één patiënt te voorkomen?

Download alle feiten en fabels

Lees meer over de campagne en toolkit #voorkomgriep (voor ActiZ-leden)

Lees ook interview met bestuurder Jacqueline Joppe 'Voorkomen van griep is een gezamenlijke verantwoordelijkheid' 

Paulfoto
Jacqueline Donga

Laatste nieuws