medewerkers
06 februari 2020VVT Nieuws, Werkgeverschap

Goede stagebegeleiding belangrijk

Goede begeleiding van stagiaires en leerlingen tijdens hun opleiding in de zorg is belangrijk. Niet alleen voor de stagiaires zelf, maar ook voor cliënten. Het opdoen van ervaringen in de praktijk is, naast vakkennis, essentieel voor toekomstige medewerkers. ActiZ stelt dat de praktijkervaring een realistisch beeld moet geven van het werken in de zorg, met de mooie maar ook de soms moeilijke aspecten, zoals het omgaan met mensen met dementie.

In totaal volgen zo’n 85.000 studenten een hbo of mbo opleiding voor helpende, verzorgende en verpleegkundige. Een meldpunt van FNV laat zien dat zo’n 1000 stagiaires, leerlingen en medewerkers uit de VVT, die zich met een klacht gemeld hebben, geen prettige ervaring gehad hebben. Dat is heel jammer. Juist jonge starters op de arbeidsmarkt moeten op een veilige manier ervaring kunnen opdoen. Goede zorg en ondersteuning moet geboden worden door mensen die hiervoor zijn opgeleid of door mensen die dit doen onder verantwoordelijkheid en met begeleiding van deskundigen. ActiZ wil graag van de FNV weten op welke organisaties de meldingen uit onze sector betrekking hebben. Als meldingen ook betrekking hebben op onze leden dan zullen we die daarop aanspreken.

Afspraken begeleiders stagiaires

Er zit spanning tussen iemand zelfstandige verantwoordelijkheden geven in het kader van leren en de mate van begeleiding die daarbij past. Zorgorganisaties en opleidingen maken hierover afspraken, samen met degene die stage loopt.

Samen werken aan goede start

ActiZ heeft er in een brief aan de Tweede Kamer eerder deze maand op gewezen dat het opleiden en begeleiden van nieuwe medewerkers een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Begeleiden kost tijd en geld en beiden staan onder druk. Het is ook in het belang van financiers van zorg dat de medewerkers van de toekomst een goede start krijgen. We willen dan ook graag zien dat hiervoor in de tarieven, met name in de wijk, veel meer aandacht komt.

Lees ook:

1. Goede stage vergt intensieve begeleiding
Rivas Zorggroep investeert in nieuwe professionals

Stages zijn onmisbaar voor de professionele én persoonlijke ontwikkeling van studenten op zorgopleidingen. Een stage wordt pas een succes als een stagiair intensief wordt begeleid. Student Henrita Bikker en begeleider Eline Kranendonk vertellen hoe Rivas Zorggroep inzet op een stage waar iedereen beter van wordt.

 2.Sint Jacob geeft met ‘inwerkcoaches’ succesvol invulling aan duurzaam inzetbaar houden van verzorgenden

Ouderenzorgorganisatie Sint Jacob in Haarlem introduceerde in 2019 inwerkcoaches: oudere collega’s die een deel van hun werktijd besteden aan het inwerken van jongere collega’s en daardoor zelf minder uren besteden aan het vaak fysiek zware werk in de zorg. Het inzetten van inwerkcoaches sluit naadloos aan op het duurzame inzetbaar houden van waardevolle verzorgenden en blijkt een groot succes.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Devie Rusch

Laatste nieuws