Inspiratiedag 1
21 november 2019Kwaliteit, VVT Nieuws

Enthousiaste reacties op inspiratiedag hygiënisch werken van ActiZ en Vilans

De inspiratiedag hygiënisch werken was een groot succes. Op 7 november kwamen meer dan 70 medewerkers (verzorgenden, verpleegkundigen, medewerkers in de schoonmaak, kwaliteitsmedewerkers, deskundigen infectiepreventie etc.) naar de bijeenkomst die was georganiseerd door ActiZ en Vilans. De inspiratiedag was gericht op kleine zorgorganisaties en bedoeld om bezoekers met elkaar te laten sparren en nieuwe inzichten te verkrijgen rond het voorkomen van infectieziekten.

Wie is de mol?

Deskundige Infectiepreventie Simone Krooshof ging met de deelnemers in gesprek over wat antibioticaresistentie nu eigenlijk is en waarom infectiepreventie en hygiënisch werken zo belangrijk zijn. De deelnemers gaven veel praktische voorbeelden en deelden creatieve oplossingen om het belang van hygiënisch werken binnen organisaties onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld met een spelvariant ‘Wie is de mol’ of het opleiden van coaches.

Uitbraak ESBL

Bestuurder Joyce Jacobs van woon- zorgcentrum De Wulverhorst vertelde over de ervaringen die zij en haar team hadden opgedaan bij een uitbraak van de ESBL (bacteriën die tegen antibiotica kunnen). De ervaringen onderstreepten het belang van  het inschakelen van een deskundige infectiepreventie en de samenwerking in regionale zorgnetwerken. Ook het belang van scholing en het durven handhaven van regels en zelfs sanctioneren kwam goed voor het voetlicht.

Kennis en uitwisseling

Drie parallelsessies boden deelnemers inhoudelijke verdieping van de kennis van infectiepreventie, een presentatie van diverse tools van www.resistentiepreventie.nl en zicht op de rollen en verantwoordelijkheden bij infectiepreventie in een kleine zorgorganisatie. Gedurende de dag was er veel ruimte voor uitwisseling en het maken van toekomstplannen aan de hand van leuke, actieve methodieken.

Deelnemers gingen aan het eind van de dag vol energie naar huis, geïnspireerd om in de eigen organisatie verder aan de slag te gaan met dit belangrijke thema.

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
1-DSC_0443-001

Veronique Tubée

Laatste nieuws