06 april 2020VVT Nieuws, Wonen

De energiewedstrijd: een leuke en laagdrempelig manier voor gedragsverandering rondom energieverbruik

Zorghuis De Wiken te Drachten van zorgorganisatie ZuidOostZorg heeft dit jaar de energiewedstrijd van Urgenda gewonnen. De energiewedstrijd richt zich op gedragsverandering, om zo het energieverbruik te verlagen. Dit jaar gingen zes zorginstellingen drie maanden de strijd met elkaar aan. Het resultaat: gemiddeld daalde het energieverbruik met 12% ten opzichte van het huidige verbruik en werd er in totaal meer dan €14.000 euro aan energiekosten bespaard.

De Wiken is trots op het resultaat. Er werd in het zorghuis gemiddeld 18,3% minder energie verbruikt. Daarmee werd meer dan €3.100 bespaard. Dit hebben bewoners én medewerkers samen behaald. "Energiebesparing gaat over zaken als LED-verlichting en zonnepanelen, maar ook heel erg over ons gedrag”, vertelt bestuurder Simone Meertens. “De Energiestrijd liet ons zien dat een paar gemotiveerde mensen op locatie, samen met een wedstrijdelement en inspirerende communicatie het verschil maken”.

Volgens zorghuis De Wiken is de energiewedstrijd dus een leuke en laagdrempelige manier om elkaar uit te dagen. Zorgorganisatie ZuidOostZorg gaat daarom komende winter een eigen Energiestrijd organiseren. Een mooi initiatief waarbij duurzaamheid onderdeel wordt van het gedrag en de bewustwording van medewerkers en bewoners.

Lees verder over de energiewedstrijd van Urgenda. Het volledige verhaal van Zorghuis De Wiken vind je hier.

1-DSC_0306

Laatste nieuws