nieuws

26 april 2018

Update donderdag 26 april 2018

Branche in de media

Patiëntenorganisaties kritisch over voorstel tegen stapeling zorgkosten - De regering maakt met een ontwerpbesluit een begin met de aanpak van de stapeling van zorgkosten. Het kabinet beoogt de zorg financieel toegankelijk te houden, ook voor mensen die zorg uit meerdere domeinen ontvangen en daardoor met meerdere eigen bijdragen worden geconfronteerd. Ieder(in), de Patiëntenfederatie en Per Saldo noemen de vaste eigen bijdrage voor mensen met een middeninkomen een goede ontwikkeling. Wel pleiten de drie organisaties ervoor dat het voorstel geen achteruitgang mag betekenen voor mensen die nu al een lagere eigen bijdrage betalen. Bij elkaar zijn de maatregelen volgens de drie organisaties vooral een herverdeling van de lasten van eigen bijdragen. “Want mensen met een eigen vermogen gaan er op vooruit, maar nieuwe Wlz-zorg gebruikers gaan méér eigen bijdrage betalen. Deze maatregelen vinden wij niet effectief om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan.” Zij vragen het kabinet om de maatregelen te herzien.

Skipr 25-4-2018

Adelheid Roosen: Weg met angst voor dementie - Samen met Hugo Borst bracht ze ruim een maand door op de dementie-afdeling van een Rotterdams verpleeghuis. Actrice Adelheid Roosen (59) dacht tijdens het opnemen van de tv-serie In de Leeuwenhoek vaak aan haar eigen moeder. Hugo Borst’s ma leeft nog, maar over haar toestand schreef hij al: “Als ik morgenvroeg een telefoontje krijg uit het verpleeghuis dat mijn moeder in haar slaap is overleden, zal ik opgelucht zijn.” De moeder van Adelheid Roosen stierf drie jaar geleden na bijna twaalf jaar met Alzheimer. Hun moeders brachten de twee ongewild samen. Eerst op discussieavonden over de ziekte en nu in een Rotterdams verpleegtehuis. Voor de tv-serie In de Leeuwenhoek leefden ze ruim een maand samen met de bewoners van de psychogeriatrische afdeling. Roosen bleef in totaal twaalf nachten slapen. “Een doodlopende gang van 46 meter. Dat is wat er voor die mensen is overgebleven. Hun wereld zit op slot.” Vorige week meldde dagblad Trouw dat in De Leeuwenhoek afgelopen jaar melding is gemaakt van mishandeling van een bewoner door het zorgpersoneel. “Ik was niet verbaasd. Alle genoemde zaken, van verbale agressie tot blauwe plekken, zijn onderdeel van de reden waarom Hugo en ik deze serie maken. Ik ben enorm voor openheid, dat is goed voor de bewustwording. Wel vraag ik me af: die anonieme klokkenluider uit dat stuk moet ons hebben gezien in De Leeuwenhoek. Waarom heeft hij ons niet aangesproken?” In de Leeuwenhoek, vanavond, 20.20 uur, NPO 2.

AD 26-4-2018

‘Achttien plus is te jong voor verplichte zelfredzaamheid’ - Iedereen kan zien dat van de kwetsbaarste jongeren iets geëist wordt waar hun leeftijdsgenoten niet aan hoeven te voldoen, aldus een hoofdartikel van NRC: totale zelfstandigheid op hun 18de. “Daarom biedt het idee van de verzamelde jeugdhulpverlening de enige mogelijke oplossing: trek die ongelijkheid recht. Maak een hogere leeftijdsgrens de standaard voor alle jeugdhulp, ook die van de jeugdhulpinstellingen, zelfs al is hun zorg duur. Minister De Jonge maakt 108 miljoen euro vrij voor verbetering van de jeugdhulp. De gemeenten kunnen dit voorbeeld volgen en de zorgverzekeraars ook. Omdat ze beseffen dat deze jonge mensen eigenlijk kansloos zijn zonder een substituut voor de ouderlijke zorg die voor de meesten van ons vanzelf spreekt.”

NRC 26-4-2018 

‘De Jeugdwet schiet tekort’ - Afgelopen maandag was er een evaluatie van de Jeugdwet in de Tweede Kamer. Een keur aan deskundigen, ouders, vertegenwoordigers van instellingen en jeugdpsychiaters was uitgerukt om de Kamerleden bij te praten over de praktijk van de jeugdzorg, drie jaar nadat gemeenten ervoor verantwoordelijk werden, schrijft Volkskrant-columnist Harriet Duurvoort. Het geluid was heel anders dan het gematigd positieve beeld dat de VNG eerder dit jaar schetste. Helaas geen verhaal over knelpunten en kinderziekten van een jong systeem, maar over structurele tekortkomingen in het nieuwe stelsel. Vooral voor de ruim 500 duizend kinderen en jongeren met een beperking of chronische aandoening werkt de Jeugdwet niet goed, stelt belangenorganisatie Ieder(in). De kritiek klinkt al jaren, maar lijkt weinig effect te hebben, schrijft Duurvoort, getuige de verhalen van gespecialiseerde instellingen die horendol worden van de bureaucratische last met honderden gemeenten zaken te moeten doen en die noodgedwongen hun door de bezuinigingen al afgeroomde middelen van zorg naar ambtelijk regelwerk moeten verschuiven. Of getuige het aanhoudende pleidooi van kinderpsychiaters dat het onderbrengen van jeugdpsychiatrie bij gemeenten een structurele fout is.

Volkskrant 26-4-2018

Terug naar alle updates

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws